Građevina iz 1980-ih
22

Čuveni motel na zagrebačkoj obilaznici ide u stečaj: U minusu je od 12 miliona eura i bit će srušen

B. R.
Motel Plitvice na zagrebačkoj obilaznici (Foto: Pixsell/Igor Soban)
Motel Plitvice na zagrebačkoj obilaznici (Foto: Pixsell/Igor Soban)
Hrvoje Bilić, direktor čuvenog zagrebačkog Motela Plitvice, pred zagrebačkim Trgovačkim sudom je podnio prijedlog za otvaranje stečaja ovog motela.

Kao razlog za to je istakao nemogućnost plaćanja obaveza, prestanak djelatnosti zbog nemogućnosti rada na odmorištu u Lučkom, istakavši da je firma bez radnika. Osim toga, podnio je bilansu stanja od 1. januara do 31. maja ove godine prema kojoj preneseni akumulirani gubitak poslovanja iz prethodnih godina iznosi skoro 12 miliona eura.

Jutarnji list piše da je prijedlog za otvaranje stečaja podnesen nakon početka rekonstrukcije i uređenja odmarališta Zagreb na autocesti A3 prema Bregani, koji, između ostalog, podrazumijevaju i rušenje nekada popularnog motela.

Hrvatski mediji su ranije objavili da će prva faza uređenja odmarališta koštati 7,8 miliona eura, a u sklopu druge faze je planirano, osim rušenja motela, uređenje preostalih površina, izgradnja nove benzinske pumpe i ugostiteljskog objekta, i to samo na južnoj strani odmarališta.

Predstečaj Motela Plitvice je otvoren krajem 2021. zbog, kako se pretpostavlja, nagomilanog duga od skoro pet miliona eura, od čega na javnu kompaniju Hrvatske autoceste (HAC) otpada četiri miliona eura. Realizacija novog odmarališta ovisit će o sudskom postupku i utvrđivanju stečaja nad kompanijom koja upravlja Motelom Plitvice, a koja godinama posluje s gubitkom.

Ovaj motel je građen tokom 1983. i 1984., a investitori su bili Nacionalni park Plitvice, Ina-Trgovine, i nekadašnja Samoupravna interesna zajednica (SIZ) za ceste Socijalističke Republike Hrvatske. Izvođač radova bila je Industrogradnja iz Zagreba, zajedno s više desetaka kooperanata.

Kako piše Jutarnji list, projektanti građevine s upečatljivima pasarelom - pješačkim mostom preko autoceste bili su zagrebački arhitekti Zdravko Bregovac i Ivan Piteša, a sam motel je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najreprezentativnijih primjera jugoslavenskog dizajna 80-ih godina prošlog stoljeća.