Planovi za budućnost
77

Croatia Airlines: Tržište BiH uvijek je bilo i ostat će važno za nas

M. P.
Sa sarajevskog aerodroma lete već 25 godina/Foto: Shutterstock
Sa sarajevskog aerodroma lete već 25 godina/Foto: Shutterstock
Croatia Airlines jedna je od važnijih aviokompanija koje saobraćaju sa sarajevskog aerodroma, a kao i sve druge aviokompanije, i ona se u proteklom periodu našla u problemu.

Naime, kako su potvrdili za Klix.ba iz Croatia Airlinesa, u 2020. godini prevezli su 72 posto manje putnika nego 2019. godine, a pandemija je negativno utjecala na cjelokupno poslovanje i tokom prošle godine. Problemi u ovoj kompaniji odražavaju se i na sarajevski aerodrom.

"Gašenje bilo koje aviokompanije koja posluje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bi proizvelo negativne efekte kako na naše poslovanje tako i na ponudu destinacija koje aviokompanije pružaju", kazali su nam iz sarajevskog aerodroma, odakle su podsjetili kako je avion Croatia Airlinesa među prvima sletio na tek obnovljeni sarajevski aerodrom poslije rata.

Od tada do danas avioni Croatia Airlinesa kontinuirano povezuju glavne gradove Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jedinu privremenu obustavu letova, kako su za Klix.ba kazali iz Croatia Airlinesa, uzrokovala je pandemija 2020. godine.

"Prognoze najrelevantnijih međunarodnih zrakoplovnih udruga i organizacija govore da je riječ o najdužoj i najgoroj krizi te se predviđa da će oporavak zračnog prometa trajati duže nego u prethodnim krizama, odnosno da se povratak na pretkrizne nivoe može očekivati tek 2024. godine. Croatia Airlines dijeli sudbinu mnogih avioprijevoznika u svijetu, koji zbog kritične situacije od nacionalnih vlada primaju direktne finansijske potpore, kredite, jamstva na kredite, podršku tržištima korporativnih obveznica ili porezne olakšice. Ova vrsta potpora i nadalje će biti presudna jer bez nje mnoge aviokompanije neće preživjeti i neće moći učestvovati u pokretanju oporavka kako pandemija bude jenjavala", kazali su nam iz ove kompanije.

Tržište Bosne i Hercegovine, dodaju, uvijek je bilo i ostat će veoma važno regionalno tržište Croatia Airlinesa. Tako je prošle godine obilježena 25. godišnjica letenja na međunarodnoj redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo.

"Tokom cijelog perioda zdravstvene krize Croatia Airlines kontinuirano prilagođava ponudu letova na temelju svakodnevnog praćenja epidemiološke situacije i konkretne potražnje na pojedinim tržištima, a u skladu s tim provodi se i optimizacija reda letenja u pogledu sedmičnih frekvencija i kapaciteta aviona. U aktuelnom zimskom redu letenja putnicima su na raspolaganju direktni letovi između Sarajeva i Zagreba svakoga dana u sedmici, osim nedjelje. Putnicima se nakon dolaska u Zagreb nude mogućnosti priključnih letova u odredišta širom svijeta, zahvaljujući članstvu Croatia Airlinesa u najvećem zrakoplovnom savezu na svijetu Star Allianceu, kao i saradnji s drugim avioprijevoznicima", kazali su.

Ova kompanija je tokom 2021. godine s vodećom međunarodnom kompanijom za strateško savjetovanje BCG radila na izradi postcovid strategije s ciljem definisanja strateških inicijativa, čija bi implementacija, uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Hrvatske, koja je i većinski vlasnik, trebala trajati sljedeće tri godine i omogućiti održivo poslovanje kompanije u budućnosti.