Krizni odbor i sindikati
44

Čović sutra ponovo u Aluminiju, razgovara se o zahtjevima radnika

R. D.
U Aluminiju d.d. Mostar sutra u 8 sati očekuju novi dolazak predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a, Dragana Čovića. Planiran je sastanak Kriznog odbora i Sindikata, a tema su zahtjevi radnika.
Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika Aluminija, kaže kako radnici s nestrpljenjem čekaju šta će biti od njihovih zahtjeva, a da će sutrašnjem sastanku uz Čovića prisustvovati i članovi uprave i Nadzornog odbora.

"Očekujemo konkretna rješenja jer smo mi iz Sindikata zadnji put baš na to skrenuli pažnju i dali rok do kraja ove sedmice. Radnici su u neizvjesnosti, svi očekuju rezultate ovih pregovora i da se vidi u kojem smjeru će sve krenuti", izjavio je za Klix.ba Biokšić.

Već smo pisali kako radnici bivšeg giganta od uprave i vlasnika očekuju otpremnine u iznosu od šest prosječnih svojih plata iz zadnja tri mjeseca, drugi pak pokretanje proizvodnje, a oni stariji uplatu do tri godine staža da bi se mogli predati zahtjev za penzionisanje.

Aluminij je jučer bio predmet sastanka predsjednika dvije najjače stranke u Federaciji BiH, SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Čović je tom prilikom kazao da je prioritet da se zbrinu radnici i da se taj problem treba riješiti. Osvrnuo se i na tehnološki postupak pokretanja dodajući da je potrebno dobiti precizne podatke.

"Insistiram do kraja na transparentnosti i da se sve stavi na papir", kazao je Čović.

O Aluminiju bi na svojoj narednoj sjednici, upravo u Mostaru, trebala razgovarati i Vlada Federacije BiH te kako je najavljeno donijeti i set odluka.