{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Coca-Cola najavila smanjenje potrošnje vode za 30%

4.11.2015. u 14:33
0
4
Coca-Cola najavila smanjenje potrošnje vode za 30%
0
Coca-Cola najavila smanjenje potrošnje vode za 30%
Nakon proglašenja vodećom kompanijom među svjetskim proizvođačima pića po provođenju principa održivog poslovanja, Coca-Cola HBC, najveći proizvođač napitaka kompanije The Coca-Cola Company, najavljuje nova smanjenja ugljičnog i vodenog otiska.
Coca-Cola HBC najavljuje da će do 2020. godine smanjiti potrošnju vode za 30% u odnosu na 2010., a direktna emisija CO2 će u istom periodu biti smanjena za 50%.

Kompanija je u septembru drugi put zaredom proglašena vodećim svjetskim proizvođačem pića po održivom poslovanju prema Dow Jonesovom svjetskom i evropskom indeksu održivosti, što je još jedno priznanje za napore koje ulaže u ovom području.

Coca-Cola HBC je na osmom mjestu među 100 kompanija uvrštenih u Financial Times Stock Exchange Index (FTSE 100) na osnovu izvještavanja o ugljičnom otisku, a prema ocjeni organizacije Carbon Clear. Pritom je najviše rangirani proizvođač pića.

Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H d.o.o. Sarajevo, tom prilikom je izjavila: "Novi ciljevi su odraz naše uloge pokretača razvoja održivog poslovanja među proizvođačima pića. U Bosni i Hercegovini ćemo ostvarenju ovih ciljeva doprinijeti programima za smanjenje potrošnje energije i vode u našoj punionici u Hadžićima. U Coca-Coli HBC B-H d.o.o. Sarajevo smo u proteklih pet godina potrošnju energije po litru proizvedenog pića smanjili za 18%, potrošnju vode za 40%, a ispuštanje CO2 za 13%. U istom periodu količina generiranog otpada smanjena je za 33%, a količina recikliranog otpada povećana za gotovo 16%. Naši dosadašnji rezultati jasno pokazuju našu predanost održivom poslovanju kao i usmjerenost ostvarenju zadanih ciljeva te sam uvjerena da ćemo zadane ciljeve u narednom periodu uspješno ostvariti. Saradnja s našom zajednicom u Bosni i Hercegovini i našim partnerima od ključnog je značaja za naša dosadašnja dostignuća te će imati istu ulogu u ostvarenju najnovijih ciljeva".

Primjeri održivog poslovanja Coca-Cole HBC B-H d.o.o. Sarajevo uključuju projekt Čist Vrbas, koji je pokrenut 2011. godine, i na kojem je kompanija, s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Vladom Japana, 13 općina sliva rijeke Vrbas, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kompanijom Ekopak d.o.o. te brojnim organizacijama civilnog društva, radila na promociji svijesti o značaju zaštite okoliša i vodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini te njihovog korištenja kao vrijednog prirodnog resursa za održivi razvoj lokalnih zajednica. U periodu od 2011. do 2014. godine u okviru projekta Čist Vrbas provedene su brojne aktivnosti, uključujući i razvoj pilot-projekta s ciljem uspostavljanja baze podataka geografskog informacionog sistema (GIS) i mapiranja zagađivača u slivu Vrbasa, instalaciju bioprečistača otpadnih voda u Krupi na Vrbasu, uspostavljane nezavisnog laboratorija za praćenje kvaliteta vode u Bugojnu, razvoj dva projekta s ciljem uvođenja postrojenja za recikliranje s kapacitetom za sortiranje otpada u općinama Kotor-Varoš i Donji Vakuf te organizaciju eko-regata na Vrbasu.

Coca-Cola HBC je osmu godinu zaredom uvrštena u Dow Jonesove indekse održivosti, koji, s obzirom na čvrste kriterije ocjenjivanja i usmjerenosti na najbolje kompanije u pojedinim industrijskim granama, predstavljaju svjetski standard u održivom poslovanju.

Od 2500 kompanija koje pripadaju različitim industrijskim granama, a koje su pozvane na učešće u postupku ocjenjivanja za uvrštenje u Dow Jonesove indekse održivosti, Coca-Cola HBC našla se na vrhu u kategoriji proizvođača pića s ocjenom 87/100. To je 34 boda više od prosjeka u kategoriji proizvođača pića. Coca-Cola HBC proglašena je najboljom među proizvođačima pića na osnovu osam kriterija: kodeksa poslovnog ponašanja/usklađenosti/antikorupcionih praksi, praksi zaštite okoliša, postupanja s ambalažom i nabavkom sirovina, ulaganja u ljudske potencijale, praksi u području zdravlja i ishrane, društvenog izvještavanja te privlačenja i zadržavanja talenata.

Najvažniji podaci iz integralnog izvještaja Coca-Cole HBC grupe za 2014. godinu su, između ostalog, sljedeći:
• ocjena "A" koju je kompaniji dodijelio CDP (nekadašnji Carbon Disclosure Project);
• direktna i indirektna emisija ugljika smanjena je za 7,8 % (1, 2. i 3. kategorija);
• 4,3 miliona eura uloženo je u projekte za povećanje energetske efikasnosti;
• potrošnja energije smanjena je za 4,3 %;
• 5,8 miliona eura uloženo je u projekte za smanjenje potrošnje vode te je ostvarena ušteda od 1,1 milion m3 vode;
• potrošnja vode smanjena je za 4,1 %;
• 82 % vrijednost indeksa uključenosti zaposlenika u prakse održivog poslovanja (Sustainable Employee Engagement Index).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: