Privreda
174

Članovi BBI VIP biznis kluba predstavili bh. proizvode u Kuala Lumpuru

Klix.ba
Delegacija privrednika iz BiH, članova BBI VIP biznis kluba borave u petodnevnoj posjeti Maleziji. U bh. delegaciji su predstavnici kompanija: Hepok iz Mostara, Klas iz Sarajeva, Mljekare Livno, Sultan kole i BBI banke.

Ovom prilikom je za bh. privrednike Poslovno vijeće Malezije i Bosne i Hercegovine (MBBC) pod pokroviteljstvom bh. ambasade u ovoj zemlji organiziralo sastanak domaćih privrednika sa dva najveća trgovačka lanca u Maleziji - TESCO i IEON.

Tokom sastanka, uz degustaciju, prezentirani su bh. proizvodi: bosanski lokum, kafa Zlatna džezva, Oaza mineralna voda, polugotovi proizvodi fabrike Klas - somuni, pite, peciva, bosanske jufke, Hepokovi džemovi i Sole Mio sokovi, te Sultan kola proizvedena na prirodnim ekstraktima čorokotovog ulja, kao i proizvodi Mljekare Livno - Cincar i trapist sir.

Cilj sastanka bio je uspostavljanje kontakat za plasiranje bh. proizvoda sa halal certifikatom na malezijsko tržište. Prodajni giganti TESCO i IEON pokrivaju tržište Malezije i zemalja regije - Indonezije, Vijetnama, Tajlanda i šire. Na ovaj način, putem ova dva trgovačka lanca otvara se mogućnost plasiranja bh. proizvoda na tržište cijele jugoistočne Azije.

Rukovodeći ljudi TESCO i IEON izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i cijenama bh. proizvoda. Poseban interes za klasove polugotove proizvode pokazala je gospođa Bt Sidek, direktorica Odjela za brendiranje IEON centra. Naime, IEON do kraja godine planira otvoriti restoran u sklopu trgovinskog centra u Kuala Lumpuru gdje bi mogli koristiti polugotove proizvode Klasa.

Na sastanku je dogovoreno da se u što skorije vrijeme organizira promocija i degustacija bh. proizvoda u shopping centrima kako bi Malezijci probali bh. proizvode. Istaknuto je da Malezijci osjećaju veliko prijateljstvo prema bosanskom narodu i rado bi pomogli u plasmanu proizvoda na ovo tržište. Ured MBBC-a u Kuala Lumpuru će u narednom periodu organizirati PR kampanju za bh. proizvode koja bi u konačnici otvorila vrata tržišta Malezije.