"Mali Šengen"
1

Član SNSD-a se zalaže za slobodan protok ljudi, robe i kapitala između BiH i Srbije

SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da bi bilo dobro kada bi RS, odnosno BiH sa Srbijom imale slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

"Za nas je važno da kada je u pitanju granica sa Srbijom da imamo što bolji protok ljudi, zbog rodbinskih i poslovnih veza. Srbija i RS dosta ekonomski sarađuju i između njih je veliki promet robe", rekao je Mazalica, povodom usvojene deklaracije Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koja predviđa slobodu protoka robe, kapitala, usluga i ljudi, odnosno "mali Šengen".

On smatra da bi to bolje pozicioniralo i Republiku Srpsku u okviru BiH kada je riječ o ekonomiji.

"Sa Srbijom već imamo specijalne i paralelne veze i po nekim pitanjima smo već jedinstven prostor, kao što je u slučaju visokog obrazovanja. Bilo bi dobro da se to desi i kada je su u pitanju kretanje ljudi i kapitala kada se već to radi sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", ocijenio je Mazalica.

U Novom Sadu je danas usvojena deklaracije Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koja predviđa slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, odnosno "mali Šengen".