Privreda
0

Cimos s predstavnicima uposlenih nastavlja razgovore o rješenjima

FENA
Uprava društva Cimos d.d. nastavit će razgovore s predstavnicima uposlenih u traženju rješenja koja će biti u interesu uposlenih i ujedno neće ugrožavati program prestrukturiranja na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako se u saopćenju navodi, program prestrukturiranja se mora realizirati zbog opstanka i razvoja cjelokupne Grupacije.

"Pri tome je vrijeme koje imamo na raspolaganju potrebno intenzivno iskoristiti, i uz pomoć lokalne zajednice i kantonalnih vlasti, za traženje ulagača za oba pogona, Sarajevo i Srebrenicu", stoji u saopćenju Pristop.ba.

Delegacija predstavnika Cimosa je danas popodne s tim ciljem stigla u Gradačac na sastanak s predstavnicima sindikata pogona u Gradačcu koji se legitimirao kao predstavnik svih uposlenih u Cimosovim pogonima u Bosni i Hercegovini.

Svoju spremnost za susret s predstavnicima uposlenih najavila je također i Uprava Grupacije Cimos.

"Glavni interes Uprave Cimosa je da se ponovno pokrene proizvodnja u pogonu u Gradačcu. Sadašnja situacija ne koristi nikome: uposleni na kratak rok ugrožavaju svoje plaće, a na duži rok svoja radna mjesta. Svaki dan ispada proizvodnje naime presudno utiče na kašnjenje isporuka našim kupcima. Vjerujemo da je u interesu ne samo uposlenih u Cimosovim pogonima u Bosni već i u širem privrednom interesu BiH da se proizvodnja što prije ponovno uspostavi", pojasnio je Jerko Bartolić, predsjednik Uprave Cimosa.

Sva energija i aktivnosti su usmjerene u to da se dugoročno u Bosni očuva oko 800 radnih mjesta kao i preko 6.000 u Grupaciji Cimos.

Na svaki način Bosna ostaje strateško tržište za Grupaciju Cimos.

Ističe se da je Cimos već niz godina razvojni dobavljač u svjetskoj automobilskoj industriji a "Cimosovi pogoni u BiH su pri tome od ključnog značaja i mi ćemo se truditi da tako ostane i u buduće".

Likvidnosni zajam koji je omogućila slovenačka država bit će iskorišten i za pokretanje već pridobijenih novih projekata u BiH te isplatu lokalnih dobavljača. Kupci, vlasnici i banke su Grupaciji Cimos već iskazali podršku.

"Vjerujemo da će i među uposlenim prevladati razum i da će se što prije vratiti na svoja radna mjesta", prenosi Pristop.ba.