{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri bh. kompanije dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište zemalja EU

6.10.2017. u 16:28
1.387
113
Četiri bh. kompanije dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište zemalja EU
1.387
Četiri bh. kompanije dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište zemalja EU
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO) dao je dozvolu bh. kompanijama Madi, Ovako, Brovis i Agreks za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU, saznaje Klix.ba.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Inspektori su do 6. oktobra posjetili četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju i to kompanije Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u opticaju su i neke druge firme.

Cilj je bio provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija je obišla i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Evropske unije, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali u konačnici i na cjelokupnu ekonomiju države.

Ranije je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao da je BiH izuzetno potentna zemlja kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje, te da imamo mnogo kompanija koje maksimalno ulažu u ovu industriju.

"Naše kompanije su generalno izvozno orijentirane, tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima", kazao je Šarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: