Privreda
12

Čergić: RMU Banovići isporučuje TE Tuzla ugalj bez potpisanog ugovora sa Elektroprivredom BiH

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Informaciju da će blok 6 Termoelektrane Tuzla stati zbog smanjenih isporuka uglja iz RMU Banovići i RMU Đurđevik u razgovoru za portal Klix.ba demantovali su generalni direktori ovih društava Munever Čergić i Zijad Rahimić, koji su istakli kako se ugalj redovno isporučuje tuzlanskoj "fabrici struje“.

"RMU Banovići isporučuju ugalj TE Tuzla iako nemamo potpisan ugovor sa Elektroprivredom BiH. Siguran sam da blok 6 neće stati s proizvodnjom energije, jer na depou ima oko 20.000 tona uglja. Ugovor nije potpisan zato što ga oni ne žele potpisati, odnosno zato što oni neće da ispoštuju odluku Vlade FBiH o plaćanju“, kaže Munever Čergić direktor RMU Banovići i nastavlja:

"Transport uglja od RMU Banovići do TE Tuzla je u njihovoj odgovornosti. Mislim da im nedostaje oko 100 vagona. Primjerice mi smo prije dva dana proizveli 5.000 tona uglja, a oni su nam u drugu smjenu poslali 17 vagona, a u treću vagoni su došli tek ujutro tako da ugalj nisu mogli ni dobiti“, kaže Čergić.

RMU Banovići godišnje isporučuju preko milion tona uglja TE Tuzla, odnosno dvije trećine svoje proizvodnje. Ugovor se, kako kaže Čergić, nastoji ispoštovati, ali...

"Ponavljam kako oni imaju problema sa transportom. Ako nam ne pošalju dovoljan broj vagona, ne možemo im isporučiti proizveden ugalj. Taj minus u isporuci teško se može nadoknaditi u narednim danima“, kaže Čergić.

Direktor RMU Đurđevik Zijad Rahimić u vrijeme našeg poziva bio je u rudniku kako bi sa ostalim uposlenicima otklonio određene probleme u proizvodnji.

"Mi naše obaveze iz ugovora redovno izmirujemo. TE Tuzla isporučujemo između 34 i 36 hiljada tona. Imali smo problema u ovoj godini. Jedan dio rudnika bio je poplavljen, a mi smo to sve uspjeli sopstvenim naporima sanirati i nastaviti proizvodnju. Imamo potpisan ugovor sa Elektroprivredom BiH i u 2015. godini planiramo isporučiti 435.000 tona uglja“, kaže Rahimić.

Naši sagovornici naveli su kako postoji osnovana sumnja da je u cijelu priču svoje prste ponovo umiješala politika. Također, naveli su kako ne vjeruju da će blok 6 TE Tuzla prestati sa radom, jer oni redovno isporučuju ugalj.