Privreda
22

Centrotrans upozorava na onemogućavanje otvaranja novih radnih mjesta

FENA
Kompanija Centrotrans Eurolines stalnim investicijama, ulaganjima i širenjem djelatnosti stvara prilike za nova radna mjesta, te su na taj način u 2015. godini zaposlena 33 nova uposlenika, od čega je šest mladih ljudi primljeno u sklopu projekta otvaranja maloprodajnih objekata - kioska za prodaju autobuskih karata.

Do danas je stavljeno u promet osam maloprodajnih objekta, a u toku je priprema za dodatna tri, od kojih je jedno na lokalitetu Dobrinje.

Međutim, iz Centrotransa naglašavaju da je i pored pravosnažnog rješenja Općine Novi Grad, rješenja Općinskog suda u Sarajevu o registraciji kioska Dobrinja, te Elektroenergetske saglasnosti Elektrodistribucije, Centrotrans Eurolinesu onemogućeno otvaranje ovog objekta i zaposlenje dva nova uposlenika.

Razlog zbog kojeg Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) i Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Gras ne dozvoljavaju priključak električne energije od kojeg zavisi rad ovog prodajnog objekta, Centrotrans Eurolinesu nisu poznati.

Iz ove kompanije ističu da ih žaloste riječi da se Centrotransu nikada neće dozvoliti priključak električne energije, iako imaju sve potrebne dozvole.

Stoga postavljaju pitanje zašto Ministarstvo saobraćaja KS, koje ima obavezu otvaranja novih radnih mjesta, svojim neradom omogućava KJKP Gras da osporava investicije kojima se otvaraju nova radna mjesta, koja bi ujedno putnicima olakšala kupovinu jednokratnih i mjesečnih autobuskih karata.

Također ih zanima, kako su rekli, koja je uloga državnih institucija, uključujući i Ministarstvo saobraćaja KS, kada su u pitanju nezaposleni, te zbog čega državne institucije onemogućavaju kompanijama zapošljavanje novih uposlenika, saopćeno je iz pres-službe Centrotrans Eurolinesa.