Privreda
419

Centrotrans kupio 22 nova autobusa, u KS uvedena četiri nova vozila sa videonadzorom

Piše: M. Nukić
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centrotrans Eurolines odlučio je i ove godine dodatno poboljšati svoju uslugu te je u tu svrhu nabavio 22 nova autobusa koji imaju povećane kapacitete i koji će voziti u KS, u prigradskom i međugradskom saobraćaju. S obzirom na to da voze i dosta gradskih linija u KS, Centrotrans Eurolines je uveo i videonadzor koji se može direktno pratiti putem aplikacija, a koji ne samo da povećava sigurnost u vozilima već i pruža mogućnost da pratite putanju autobusa kako biste znali kada se nalazi u vašoj blizini.

"Smatramo da će kupovina ovih autobusa i uvođenje novih tehnologija biti od interesa građanima u KS i šire. Centrotrans Eurolines razvojnim planom u 2014. i 2015. godini maksimalno ulaže u prevozne kapacitete. Kupili smo 11 vozila Mercedes Connecto kapaciteta 66 putnika za prigradski saobraćaj i zamijeniti ćemo dio voznog parka koji vozi za Visoko, Olovo, Kakanj i Fojnicu. To su kvalitetni autobusi iz Njemačke i značajnije će povećati kvalitet usluga", rekao je Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolinesa.

Za gradske vožnje u KS kupljena su četiri zglobna autobusa kapaciteta između 120 i 150 putnika sa videonadzorom. Cilj je smanjiti gužve, odnosno čekanje putnika na prevoz, pogotovo u vrijeme kada ljudi idu na posao, djeca u škole i slično. Ovo se posebno odnosi na mjesta poput Vogošće, Dobrinje i Ilidže.

"Autobusi su koštali više od 3,5 miliona KM. Od 22 vozila, 15 je polovnih i starosti između šest i osam godina, te sedam novih. Sve je kupljeno iz vlastitih sredstava i približili smo se cifri od 400 autobusa. Želim naglasiti da od 1999. godine Centrotrans Eurolines kupuje vlastitim sredstvima, bez donacija u vozilima ili novcu. To smo uspjeli zahvaljujući predanosti uposlenika i građanima koji koriste naše usluge, a od čijih sredstava i kupujemo nova vozila. Planiramo i u 2015. godini znatno obnoviti vozni park", rekao je Čengić.

Otvaranje prodajnih mjesta

Centrotrans Eurolines planira i otvoriti prodajna mjesta na frekventnijim stajalištima, kako bi se spriječilo dugo stajanje autobusa na stanicama i do sada su napravljena na tri mjesta. Pri ovoj odluci vodili su se sa tri činjenice: da građani koji koriste prevoz žure i nemaju vremena za gubljenje, da što duže stoji autobus motor duže radi, više zagađuje okolinu i veliki su troškovi goriva i održavanja motora.

"Na frekventnom stajalištu poput Ciglana tokom jedne godine samo zbog stajanja izgubi se oko 50.000 KM. Otvaranjem prodajnih mjesta smanjit će se gužve, dužina stajanja autobusa i nervoza kod putnika", rekao je Čengić.

Kada je rječ o videonadzoru, on će za sada biti postavljen u četiri zglobna autobusa koja će voziti u KS. Kretanje vozila će se putem savremenih aplikacija moći pratiti, a omogućeno je i direktno uključenje u videonadzor kako bi se uvidjelo kakva je situacija (da li ima problema, ima li gužve i sl). Vremenom je planirano uvođenje LED ekrana na stajalištima na kojima bi se vidjelo za koliko minuta stižu autobusi i koji su sve na raspolaganju za određene linije.

Online prodaja autobuskih karata

Također, Centrotrans Eurolines nudi novu uslugu za klijente, a to je online prodaja autobuskih karata. Putem web stranice putnici će moći rezervisati i kupiti kartu koju mogu preuzeti na stanici gdje ima prodajno mjesto Centrotransa ili kod vozača, u slučaju da nema.

Čelnici Centrotransa osvrnuli su se i na žalbe građana da njihovi autobusi stižu ubrzo nakon GRAS-ovih, a da čekaju po 20 i više minuta. Čengić je rekao kako oni voze prema ovjerenom redu vožnje za razliku od, kako kažu, GRAS-a.

"Pokušavali smo uskladiti taj red jer GRAS-ov autobus dođe dvije minute prije našeg i pokupi putnike te poslije ispada da vozimo neusklađeno. GRAS nema nikakav ovjeren dokument za red vožnje, nemaju licencu za obavljanje javnog prevoza, ali nažalost, kod nas je to sve moguće. Mi s njima nažalost nemamo nikakvu komunikaciju jer ne uvažavaju ni odluke ministarstva niti nas koji legalno vozimo", rekao je Čengić.