Mi i globalni problemi
31

Čekajući ljeto i neizvjesnu jesen: Kako će "pandemija otkaza" u SAD-u utjecati na bh. ekonomiju

R. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Desetine miliona otkaza u Sjedinjenim Američkim Državama, samo po sebi, ugrozilo bi svjetsku ekonomiju, a kako je ona trenutno u sveobuhvatnom problemu, za očekivati da je da će ogromno posrtanje u najvećoj svjetskoj ekonomiji na našu privredu dati posljedice u narednom periodu, u nekom drugom ili trećem valu.
Od početka restriktivnih mjera koje su vlasti u SAD-u, istina prekasno, krenule poduzimati s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa do 11. aprila čak 22 miliona radnika dobilo je otkaz. Stručnjaci predviđaju da će nezaposlenost, u još uvijek najvećoj svjetskoj ekonomiji, do kraja aprila iznosti ogromnih 17 posto, što je skoro skok od 13 poena u odnosu na stanje s početka marta i može se porediti samo sa stanjem u vrijeme velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.

Naša privreda dobro se sjeća posljedica finansijske krize 2007. godine koja je upravo u Americi izazvana, a onda se domino efektom prelila skoro u sve svjetske ekonomije. Ta kriza imala je lokalni uzrok, a donijela je globalne posljedice. Sad smo pak pogođeni globalnim uzrokom, pandemijom, ali posljedice američkih otkaza doći će i do naših obala.

S ovim se slaže i vodeći hrvatski ekonomski analitičar Velimir Šonje koji za Klix.ba podsjeća kako su Sjedinjene Države drugo najvažnije tržište za evropske industrijske proizvode, osobito automobile, nakon Kine.

"Disrupcija koja istovremeno nastaje u Kini i SAD-u sigurno će imati dramatične posljedice po evropsku industriju, preko čije će se kontrakcije šok preliti i do jugoistočne Evrope kroz manju potražnju za robnim izvozom i pad turističkih dolazaka", kazao je Šonje.

Kineska privreda u prvom je tromjesečuju ove godine doživjela prvi pad od daleke 1992. godine, a posljedice kontrakcija na tom još uvijek kontrolisanom tržištu, gdje protok informacija nije tako transparentan kao u zemlji Donalda Trumpa tek će se osjetiti.

Recesija u koju je naša ekonomija upala 2008. godine dovela je do 60 hiljada otkaza, što su službeni podaci nakon što se crta podvukla 2014. godine. Ovaj put, prema najavama Udruženja poslodavaca, broj otkaza bi samo u FBiH već u maju mogao iznositi 60 hiljada, a pravo je pitanje u kojem stanju će naša privreda dočekati "američki udar".