Privreda
5

Cameron: Prijeti nam nova ekonomska kriza

SRNA
Britanski premijer David Cameron upozorio je da postoji mogućnost izbijanja nove globalne ekonomske krize i da posljedice nestabilnosti ugrožavaju oporavak Velike Britanije.

On je rekao poslije sastanka lidera G20 da je potrebno da se svi drže dugoročnog plana.

Cameron je u tekstu za list Guardian upozorio na posljedice sukoba i slabog privrednog rasta, a za eurozonu ocijenio da je "na ivici", recesije.

"Crvena svjetla upozorenja ponovo trepere za globalnu ekonomiju - šest godina poslije krize koja je oborila svijet na koljena", napisao je britanski premijer.

On je dodao da se eurozona nalazi na ivici moguće treće recesije, sa visokom stopom nezaposlenosti, opadajućim rastom i rizikom od pada cijena.

"Tržišta u razvoju, koja su bila motori rasta u prvim fazama oporavka, sada usporavaju", napomenuo je britanski premijer.

On je rekao da epidemija ebole, sukob na Bliskom istoku i nelegalne akcije Rusije u Ukrajini doprinose "opasnom okviru nestabilnosti i neizvjesnosti".

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što se Cameron na samitu G20 založio za sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a. Cameron je sada naglasio da Evropskoj komisiji ovaj sporazum treba da bude na vrhu liste prioriteta.

Danas objavljeni zvanični podaci pokazuju da se Italija vratila u recesiju, pošto što je njena ekonomija oslabila za 0,1 posto u trećem kvartalu , što je trinaesto uzastopno tromjesječje u kojem nije uspjela da ostvari privredni rast.

Njemačka privreda zamalo je uspjela da izbjegne recesiju, pošto je u trećem kvartalu ostvarila rast za 0,1 posto.