Privreda
170

Business café: Posao se može pokrenuti, bitna je inspiracija i volja

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Agencija Global Market Solutions u Sarajevu je organizovala sedmi Business café, događaj koji omogućava povezivanje privrednih subjekata.

Značaj događaja oslikao je popunjeni i prošireni kapacitet sale u hotelu Europa gdje su prisutni mogli da prisustvuju i čuju ohrabrujuće priče i poučne primjere iz prakse uspješnih poslovnih ljudi.

Među njima je i Edin Mehić, osnivač vodećeg portala za zapošljavanje posao.ba koji je prvi biznis započeo sa svojih 18 godina.

"Od tada sam registrovao nekoliko kompanija i danas pokušavam da podijelim svoja iskustva. Od teških situacija i izbjegnutog bankrota do prelomnih tačaka kad smo napravili održivi biznis model. Bitno mi je ljudima dati inspiraciju i pokazati im da se može uspjeti. Također, siguran sam da mnogo naših kompanija mogu izvoziti svoje usluge i mislim da je u tome ogromna šansa. To je sektor koji kreira najviše poslova u BiH i niz je kompanija u BiH koje rade za najveće firme na svijetu i koje izvoze svoje usluge", rekao je Mehić.

Svoje iskustvo sa prisutnima podijelio je Džemal Memagić, osnivač kompanije za obradu tekstila Alma Ras.

"Danas imamo razmjenu iskustava, razmjenu iskustava oko problema u tekstilnoj industriji i u samom sistemu BiH. Ovakvi susreti su poticanje mladih ljudi da definitivno shvate kako nema budućnosti bez privatnog biznisa u bilo kojoj zemlji pa tako ni u našoj. Ukoliko se budu slušala naša iskustva oko pokretanja posla vidjet će da je to moguća priča i da nije problem u tome što nešto hoćete, nego u tome što to nešto uopće nećete ni pokušati", rekao je Memagić.

Pored Sarajeva Business café se u isto vrijeme održao i u Skopju. Svoju turneju će nastaviti tokom mjeseca maja u Beogradu, Splitu i Zagrebu, a u junu u Dubrovniku, Puli i Podgorici.