0,001 KM/kWh
15

Brčko: Utvrđena visina naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

FENA
Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za komunalne poslove utvrdila je visinu naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u visini od 0,001 KM/kWh.  

Šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga Predrag Ljubojević naglasio je da se ova naknada do sada nije plaćala u Brčko distriktu BiH, dok se u entitetima plaćala.

"Javno preduzeće Komunalno je dužno da prikupljenu naknadu kvartalno prebacuju na poseban račun. Ova sredstva su namjenska i bit će trošena za obnovljive izvore energije'', istakao je Ljubojević naglasivši da se od prikupljenih sredstava 10 posto izdvaja za energetsku efikasnost.

Vlada Brčko distrikta BiH je na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost odobrila isplatu novčanih sredstava u iznosu od 562.058 maraka radi isplate naknade štete koju je pretrpjelo 53 lica s teritorije Brčko distrikta BiH, usljed pojave bolesti afričke svinjske kuge.

Članovi Vlade razmatrali su i Informaciju o provedenim aktivnostima na realizaciji odluke o stambenom zbrinjavanju za pripadnike ARBiH i HVO-a u boračkoj zgradi. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović istakao je da interresorna Komisija privodi kraju svoje aktivnosti te da će u narednih nekoliko dana biti dostavljen Prijedlog nacrta pravilnika o raspodjeli stanova.

"Nakon što budu pribavljena mišljenja i saglasnosti, uslijedit će raspisivanje Javnog poziva za konačnu dodjelu stanova'', kazao je Mujanović podsjetivši na nedavni sastanak s predstavnicima federalnog ministarstva za pitanja boraca/branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata gdje se govorilo na ovu temu.

Na prijedlog Direkcije za finansije odobreno je izdvajanje novčanih sredstava u iznosu od 294.851 maraka iz sredstava rezervi Budžeta Brčko distrikta BiH za 2023. godinu u svrhu naknade štete na stambenim, poslovnim, privrednim objektima, kao i štete u poljoprivredi, nastale zbog olujnog nevremena.

U okviru 30. redovne sjednice članovi Vlade usvojili su Izvještaj o razvoju Brčko distrikta BiH za 2022. godinu.

Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojena je Odluka o dodjeli sredstava za finansiranje/sufinansiranje programa i  projekata od javnog interesa u ukupnom iznosu od 182.687,08 KM.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge odobren je Program utroška sredstava donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za saradnju u programu prevencije, brige o djeci žrtvama roditeljske zloupotrebe.

Na prijedlog istog odjeljenja data je saglasnost na Pravilnik o sadržaju evidencija Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kao i saglasnost na Odluku o usvajanju finansijskog plana ZZZ za 2024. godinu.

Članovi Vlade su na prijedlog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju usvojili Odluku o imenovanju predstavnika Vlade Distrikta u Koordinacionu radnu grupu o praćenju i izvještavanju o slobodi izražavanja i slobodi pristupa informacijama.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove usvojena je Odluka o formiranju Vijeća za sigurnost saobraćaja na putevima u Brčko distriktu BiH.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za utvrđivanje načina odvojenog prikupljanja otpada na području Brčko distrikta BiH.

Na današnjoj sjednici su na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja odobrene i Smjernice za izradu nacrta odluke o visini zakupnine za stan socijalnog stanovanja, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.