Najveće tržište
2

Bosnalijek o ruskom i ukrajinskom tržištu: Provodimo aktivnosti s ciljem ublažavanja posljedica

M. P.
Bosnalijek je najveći proizvođač lijekova i farmaceutskih proizvoda u BiH (Foto: K. S./Klix.ba)
Bosnalijek je najveći proizvođač lijekova i farmaceutskih proizvoda u BiH (Foto: K. S./Klix.ba)
Iz Bosne i Hercegovine u Rusiju se najviše izvoze farmaceutski proizvodi. Samo u januaru ove godine u Rusiju je iz naše zemlje izvezeno farmaceutskih proizvoda u vrijednosti od 116.377 KM.

Farmaceutski proizvodi prošle godine bili su na prvom mjestu po vrijednosti od svih proizvoda koji su iz Bosne i Hercegovine išli u Rusiju, a ta vrijednost je bila više od 81,3 miliona KM. Godinu prije farmaceutski proizvodi također su bili na vrhu liste izvoznih proizvoda, ali je njihova vrijednost bila nešto manja i iznosila je više od 76,1 milion KM.

Farmaceutski proizvodi, iako ih izvozimo znatno manje nego u Rusiju, proizvodi su koji čine najveći dio izvoza i u Ukrajinu. Tako smo prošle godine u ovu zemlju izvezli farmaceutske proizvode vrijednosti 3,02 miliona KM, a u 2020. godini ta vrijednost je bila 4,08 miliona KM.

Najveći industrijski proizvođač lijekova i farmaceutskih proizvoda u Bosni i Hercegovini je Bosnalijek i kao takav sigurno ima strateški značaj za državu. Stoga nas je zanimalo da li će i koliko na ovu kompaniju utjecati ratna dešavanja u Ukrajini i sankcije koje brojne zemlje svijeta uvode Rusiji.

"Bosnalijek je jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini koji posluje na tri kontinenta i u više od 20 država te većinu svojih prihoda ostvaruje upravo od izvoza. Pratimo trenutnu situaciju vezano za dešavanja u Ukrajini i provodimo sve neophodne aktivnosti s ciljem ublažavanja negativnih posljedica po kompaniju", kazali su za Klix.ba iz ove kompanije.

Zbog strateškog značaja kompanije za državu, iz Bosnalijeka su poručili da očekuju i traže od svih institucija u Bosni i Hercegovini da prepoznaju ulogu Bosnalijeka i pomognu im u potencijalnom prevazilaženju poteškoća.