{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosna i Hercegovina ove godine bez voća prve klase

N
17.7.2014. u 18:05
16
18
Bosna i Hercegovina ove godine bez voća prve klase
16
Bosna i Hercegovina ove godine bez voća prve klase
Voćari iz Bosne i Hercegovine su ove godine u velikim problemima, prije svega zbog nedostatka voća ali i njegovom upitnom kvalitetu.
Razlog tako loše sezone za domaće voćare leži u proljetnim mrazevima, ali i dugom kišnom periodu, koji je uspavao voće kada mu nije bilo vrijeme za to. Iako još uvijek ne postoje tačni pokazatelji koliku će ekonomsku štetu naša zemlja pretrpjeti zbog ovoga, stručnjaci očekuju da će se ona mjeriti u milionima.

Suljo Selimović, agronom i vlasnik jedne od najvećih plantaža voća u Visokom, smatra da je za većinu bh. voćara najbolje da ove godine kupce traže na tržištu druge i treće klase voća, jer skoro da nemamo visokokvalitetnih plodova.

"Isporučio sam jednu turu voća u Češku. Sve vrijeme sam išao za hladnjačom, pratio kako se voće ponaša tokom transporta, i na kraju nisam bio zadovoljan. Voće nije uspjelo sačuvati kvalitet kakav je imalo na početku", kaže Selimović.

Voćarstvo u BiH zauzima sve veći udio u privredi naše zemlje, a prošle godine našli smo se na listi među 15 najvećih izvoznika malina u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: