Privreda
13

Bosanska viagra, suveniri od bakra, čajevi, med: Otvoren proljetni sajam obrta u Cazinu

Piše: M. Ć.
Da su obrt i poduzetništvo vitalni dijelovi ekonomskog sistema u našoj zemlji i da, zajedno sa malim i srednjim preduzećima, mogu biti generator razvoja našeg društva, potvrđuje i Četvrti proljetni sajam obrta, koji se ovih dana održava u Cazinu.

Organizator sajma je Kantonalno udruženje "Domaći proizvod", a pokrovitelj općina Cazin.

Na sajmu učestvuju izlagači iz cijele Bosne i Hercegovine, a njihova prezentacija domaćih poljoprivrednih proizvoda i raznih rukotvorina kućne radinosti privukla je pažnju Cazinjana.

"Na ovom sajmu imamo 20 izlagačkih mjesta. Potrebe izlagača bile su čak i veće, ali nismo bili u mogućnosti da primimo više izlagača zbog ograničenog prostora. Posjeta je veoma dobra, ovih dana je pristigao i značajan broj naših građana iz dijaspore tako da očekujemo da bi mogla biti i dobra prodaja", ističe Remzija Hodžić, predsjednik Organizacionog odbora sajma.

Na više od 20 štandova svi zainteresovani moći će pogledati i kupiti med i proizvode od meda, čajeve, suhomesnate proizvode, slatkiše, domaće proizvode od voća i povrća, te različite vrste ručnih radova. Hajro Vejsil, kožar iz Visokog, na svom štandu nudi čitavu lepezu proizvoda.

"Imam razne proizvode od jareće, janjeće, goveđe, konjske kože. Tu su i suveniri od bakra, kovanog željeza, sačevi, kotlovi, itd.", kaže Hajro za Klix.ba, dodajući da od sajma očekuje jednu skromnu zaradu kojom će moći prehraniti porodicu.

Zahid Murica je stigao iz Travnika na ovaj sajam.

"Nudim med, čajeve, tinkture i kreme. Za svakog se može naći ponešto", naglašava Zahid.

Osim mogućnosti zarade, sajam tradicionalno služi i kao dobra prilika za predstavljanje projekata, razmjenu iskustava i prodaju, ali i druženje.

Četvrti proljetni sajam obrta u Cazinu biće otvoren do utorka, 29. marta.