Poseban pristup
43

Borut Pahor: BiH želimo što prije vidjeti u EU i NATO-u

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Na ovogodišnjom devetom Sarajevo Business Forumu (SBF) prisutnim se obratio predsjednik Slovenije Borut Pahor. On je kazao kako zagovara poseban pristup EU prema BiH.

Pahor je rekao da mu je velika čast što danas boravi u divnoj zemlji BiH i što se obraća na jednom od najvažnijih događaja u regionu - Sarajevo Business Forumu.

Istakao je da Slovenija ima dobre odnose s BiH te da Slovenija daje punu podršku našoj zemlji u nastojanju da se pridruži EU i NATO-u.

"Spremni smo da s vama podijelimo sva iskustva. Želimo da vas što prije vidimo u EU i NATO-u", rekao je Pahor.

On je rekao da saradnja BiH s drugim zemljama ovisi o predvidivosti budućnosti BiH koja, prema njegovom mišljenju, ima sve mogućnosti da Bosancima i Hercegovcima podari evropsku budućnost.

"Posljednjih pet godina s općim oporavkom EU pojavio se veći interes za ovaj dio Evrope. Oživljena je politička odluka za proširenje EU”, kazao je Pahor.

Pahor je kazao da Evropska komisija ne vidi proces proširenja kao politički proces, već kao tehnički. On smatra da je to pogrešno jer je politička struktura BiH specifična.

"Ja bih zagovarao takav pristup prema ovoj zemlji koju toliko volim. Vrlo je teško zamisliti da BiH ostane dugo izvan EU bez krupnog rizika za zemlju i sigurnost regiona. Ja zagovaram da kada se pristupa zemljama Zapadnog Balkana moramo posvetiti posebnu pažnju BiH i pristupiti ovoj zemlji specifično", rekao je Pahor.

On je dodao da regionalna saradnja ostaje suštinska za promociju pomirenja. Kako kaže, zemlje Zapadnog Balkana su drugi najvažniji ekonomski partner Slovenije u smislu trgovine.

"Obim trgovine sa zemljama Zapadnog Balkana povećao se za blizu 11 posto", kazao je Pahor.

Istakao je da se ne želi miješati u unutrašnju politiku BiH, ali da želi podijeliti slovensko iskustvo pomirenja u zemlji. Pahor je kazao da je svjestan kako će proces pomirenja biti dug, ali da bi bilo dobro kada bi sva tri naroda u BiH vidjela svjetlo na kraju tunela kada je riječ o pomirenju.

"U slučaju da BiH treba prijatelja u ovom procesu mi smo vam spremni pomoći. Proces pomirenja važan je za oporavak zemlje i njenu budućnost", rekao je Pahor.

Slovenski predsjednik je rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju teška pitanja pred sobom, ali da imaju i odgovornost da rješavaju ta pitanja korak po korak.

"Naša najplemenitija odgovornost je da osiguramo sve što je potrebno za mir i sigurnost naših naroda, kao i da otvorimo proces proširenja EU i NATO-a. Imamo posbenu obavezu da učinimo sve što treba”, kazao je Pahor.

Zaključio je riječima kako BiH u Sloveniji ima velikog prijatelja koji će podržati BiH.