Privreda
74

Bojić: Uvjeravamo vas da ćemo Tušu stati ukraj!

Piše: I.P.
U Sarajevu je održan sastanak između predstavnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK) i predstavnika oštećenih firmi u aferi Tuš.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nakon održanog sastanka dopredsjednik VTK Bruno Bojić istakao je kako je zahvalan što su mediji u BiH izvršili pritisak na cijeli slučaj, nakon čega je prezentovao nekolio zaključka i mjere kojima će se, prema njegovim riječima, pristupiti odmah.

Kako je rečeno, bit će podnesen zahtjev za isporukom liste potraživanja i obaveza TUŠ-a i povezanih lica. Također, podnijet će se zahtjev za preispitivanje poslovanja povezanih lica UIO-u, Poreznoj upravi, inspekcijama svih nivoa, Policijskoj upravi – odjel za privredni kriminal i SIPA-i.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Bojić je rekao da je pokrenut tužbeni postupak sa krivičnom odgovornošću protiv Tužba protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Vida Habijara, Branka Cokara, firme Tuš Holding, Tuš d.o.o. i Tuš Trade.

„Dat će se saglasnost advokatu Senadu Biliću da u ime svih oštećenih dopuni krivičnu prijavu sa hitnim mjerama zabrane prodaje i raspolaganja nekretnina po bilo kom osnovu u vlasništvu Mirka Tuša odnosno Tuš Holdinga i povezanih lica“, objasio je Bojić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na sastanku je zaključeno da će VTK dostaviti informaciju za zahtjevom za poduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu vanjskih poslova, Vladi FBiH, RS i Distrikta Brčko, Ambasadi Slovenije, Vladi i Predsjedniku Slovenije, Gospodarskoj zbornici Slovenije i bilo kojoj instituciji koja se bavi borbom protiv organiziranog kriminala.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Ovdje su sve pretpostavke da je ovo smišljen i organiziran kriminal koji želi uništiti bh. proizvođače. Uvjeravam vas da ćemo im stati ukraj", rekao je Bojić koji je podsjetio da bh. firme od Tuša potražuju oko 20 miliona konvertibilnih maraka.

Drugi dopredsjednik VTK Ahmet Egrlić otvoreno je progovorio o aferi Tuš i problemima na koje su naišli bh. proizvođači i dobavljači.

"Mjesecima iza nas radi se vrlo dobro osmišljena prevara. Držanje ljudi u zabludi je veliko krivično djelo i zasigurno očekujemo da nadležne institucije žurno procesuiraju počinioce ovih djela. Kompanija Tuš je smišljeno prevarila brutalno opljačkala bh. firme. Imamo indicije da se radi o više od 20 miliona KM, a ako se na to doda profit, to je blizu 30 miliona KM. Oštećene kompanije zapošljavaju 2.000 radnika, prave promet od 1.000.000.000 KM, a plaćaju porez od 300.000.000 KM. To je razlog da se bh. institucije zabrinu i aktiviraju sve diplomatske veze kako bi se ovome stalo u kraj", rekao je Egrlić dodavši da su bh. firme u podređenom položaju u odnosu na sve trgovačke maloprodajne lance.