Privreda
34

Bojić: Tehnički pregledi u FBiH jedni od najkvalitetnijih u svijetu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Tehnički pregledi u Federaciji Bosne i Hercegovine jedni su od najkvalitetnijih u svijetu, u proteklih sedam godina kroz stanice tehničkih pregleda u ovom entitetu prošlo je više od četiri miliona automobila.

Trenutno u FBiH radi 165 stanica tehničkih pregleda. Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić danas je na prezentaciji biltena o izvršenim tehničkim pregledima vozila u FBiH u protekloj godini istaknuo da se osim stanica u FBiH također mogu pohvaliti i tehnički pregledi u Republici Srpskoj.

Bilten je izradio Institut za privredni inžinjering - IPI d.o.o. Zenica, a te podatke javnosti prezentiraju od 2007. godine.

Stručni saradnik za nadzor u Institutu Semir Selimović kazao je da su stanice tehničkih pregleda u FBiH u 2014. godini pregledale 631.508 vozila, a da je u osmom mjesecu te godine zabilježen 4.000.000-ti pregled od 2007.godine.

Zabilježeni podaci kazuju da je prosječna starost putničkih automobila 17 godina, velikih teretnih vozila 15 godina, teretnih vozila do deset tona 20 godina, dok je prosječna starost autobusa 18 godina.

Prosječna starost velikih teretnih vozila se popravlja, a razlog tome je, smatra Selimović, međunarodni transport.

Istakao je da je zabrinjavajuće što je prosječna starost autobusa 18 godina uzimajući u obzir da su autobusi koji su stari do tri godine već prešli milion kilometara.

"Svaki treći autobus je stariji od 20 godina", naglasio je.

Istaknuto je da se povećava i broj neispravnih vozila koji su vraćeni s tehničkog pregleda zbog niza kvarova među kojima su svjetla, kočnice, osovine, točkovi i drugi. Takvih slučajeva 2007. godine, od početka nadzora, bilo je 0,7 posto, dok je 2014. zabilježeno 4,6 posto.

Selimović je dodao da je značajan broj vozila starijih od 30 godina koja na osnovu raznih zakonskih odredbi spadaju u grupaciju trajno registriranih vozila, ali da takva vozila ''preskaču'' odredbu obavljanja tehničkog pregleda radi potvrđivanja tehničke ispravnosti.