Dodatni razvoj
278

Bogat plan Aerodroma u Tuzli: Žele biti baza Ryanairu i putnicima ponuditi nove destinacije

A. K.
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Međunarodni aerodrom u Tuzli paralelno s oporavkom od pandemije koronavirusa aktivno radi na uspostavljanju poslovne saradnje sa novim aviokompanijama. Tendencija im je povećanje broja usluga, odnosno destinacija, prevezenih putnika i baznih aviona.

Menadžment Međunarodnog aerodroma u Tuzli prošle sedmice zvanično je uspostavio saradnju s aviokompanijom Ryanair, koja će svoje operacije iz ove zračne luke obavljati od novembra ove godine, u zimskom redu letenja koji važi do marta 2023.

Dolazak još jednog avioprijevoznika sa sobom nosi benefite po tuzlansku zračnu luku, ali i putnike, koji bi od marta iduće godine izvjesno mogli putovati i na neke nove destinacije koje im ovaj aerodrom ranije nije mogao ponuditi.

"Ponosni smo i sretni jer je na naš aerodrom došla trenutno najveća aviokompanija u Evropi, po broju preveznih putnika i aviona u floti. Oni imaju više od 500 aviona u svojoj floti, a dnevno rade tri hiljade zračnih operacija. Imaju više od 90 baznih aerodroma i mislim da time mnogo dobijaju naš aerodrom, putnici, Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina te šira regija čiji su putnici korisnici naših usluga", kazao nam je vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Dževad Halilčević (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Halilčević (Foto: A. K./Klix.ba)

Pregovori s ovom kompanijom počeli su u aprilu ove godine, a poslovna saradnja uspostavljena je u tajnosti. S obzirom na to da su pregovori počeli u periodu nakon kreiranja ljetnog reda letenja, Ryanair sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli operacije će započeti tek u novembru ove godine.

"Nama je trenutno od ove aviokompanije ponuđen let za Stockholm sa slijetanjem na aerodrom Arlanda te Memingen koji tretiramo kao nedovoljno iskorištenu liniju. Oni će putnike na obje linije prevoziti dva puta sedmično avionom Boeing 737, kapaciteta okvirno 180 putnika u zavisnosti od njegove izvedbe", pojašnjava Halilčević.

Wizz Air smanjio broj operacija i ukinuo jednu liniju

Naglasivši da osluškuju potrebe, odnosno zahtjeve putnika, Halilčević ističe da vrlo brzo očekuju i uspostavljanje saradnje o povećanju broja linija, ali i uvođenje nekih novih destinacija, među kojima bi se mogle naći i one koje dosad nisu postojale u redovima letenja sa tuzlanskog aerodroma.

"Oni imaju 225 aerodroma u svojoj mreži, a s obzirom na to da mi trenutno nismo baza za Ryanair, možemo se vezati samo za njihove bazne aerodrome. Naša tendencija u budućnosti jeste da postanemo njihova baza, ali trenutno nismo u fazi pregovora jer moramo završiti anekse ugovora vezano za opslugu i sigurnost", dodaje Halilčević.

Kao što je poznato Međunarodni aerodrom u Tuzli ima uspostavljenu dugogodišnju saradnju s niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air, koja u ovom gradu posjeduje dva bazna aviona. Međutim, ovaj prijevoznik u zračnom prostoru donio je odluku o smanjenju sedmičnog broja polazaka te ukidanje jedne linije iz Tuzle.

"Određene linije je reducirao sa tri na dva polaska sedmično te sa dva na jedan polazak, dok linija Eindhoven u ovom trenutku uopće ne saobraća iz Tuzle. Međutim, mi s Wizz Airom obavljamo razgovore te smo i dalje posvećeni saradnji sa ovim dugogodišnjim partnerom, sa kojim radimo i na uvođenju trećeg baznog aviona", nastavlja Halilčević.

Oporavak od pandemije

Dovođenjem Ryanaira, kako navodi Halilčević, pokušava se smanjiti poslovni rizik tuzlanskog aerodroma. Također, na saradnji s novim avioprijevoznikom se ne planira stati jer menadžment tuzlanskog aerodroma pregovara i sa ostalim zainteresiranim aviokompanijama.

U daljem planu razvoja, naveden je i treći gate, kao i prateći servisi koji se odnose na novi uređeni parking te atrij u koji će biti izmješteni trenutni zakupci prostora u okviru zgrade putničkog terminala.

S druge strane, pandemija koronavirusa, odnosno restriktivne mjere koje su bile na snazi, a odnosile su se na zatvorenost evropskih zemalja u kontekstu putovanja, nanijele su štetu i tuzlanskom aerodromu, koji se sada uspješno oporavlja.

Trenutno je iz Tuzle moguće letjeti na 15 destinacija, a kako nam je potvrdio Halilčević, od početka ove godine do 31. maja prevezeno je ukupno 140 hiljada putnika.

On navodi da je planirani broj putnika do kraja 2022. godine njih 400 hiljada, a s dolaskom Ryanaira moguće je i povećanje, ukoliko sve bude teklo po planu.