Najveća zarada
355

BMW je najprofitabilnija kompanija svjetske autoindustrije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka automobilska kompanija BMW iz Minhena od svakih 100 eura inkasiranih od prodaje ima 10 eura profita, a prema najnovijem istraživanju su najprofitabilnija autokompanija na svijetu.

BMW ostaje na prvom mjestu među svjetskim kompanijama autoindustrije. Poslije BMW-a kompanije s najvećom zaradom su Suzuki i Daimler. Njemački Volkswagen se nalazi tek na osmom mjestu, javlja njemački online magazin Manager.

Ukoliko ste, piše Manager, mislili da se zasluge za poziciju broj jedan na listi najprofitabilnijih kompanija pripisuju čistom automobilskom poslu, ili prodaji, stvari su nešto drukčije.

Bilo kako bilo, nijedan drugi proizvođač, prema rezultatima istraživanja konsultantske kuće Ernst & Young (EY), nije uspio nadmašiti BMW u pogledu prodaje i operativnog profita u prethodnoj godini.

Daimler se morao odreći drugog mjesta, za prošlu godinu, tako da se zbog tržišta dionica našao na trećem mjestu, poslije kompanije Suzuki. Volkswagenova berzanska tržišna karta rangirana je na sredini liste, mada je bila najbolja na svijetu.

BMW