Zaključci skupa
110

Biznis forum u Tešnju: Mladi i radna snaga odlaze iz BiH zbog lošeg stanja u privredi

Sponzorirani članak
Država mora prestati potcjenjivati privredu poručili su privrednici tokom biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" koji je danas održan u Tešnju.

Kako su istakli, privreda je preopterećena brojnim nametima, taksama, visokim kamatnim stopama, obavezom plaćanja PDV-a do desetog u mjesecu, a brojni problemi mogu se riješiti i bez izmjena zakona, samo kad bi bilo više volje.

"Loše stanje u privredi ne ulijeva sigurnost i mladi zbog toga odlaze. Odlazi i radna snaga i zato se određene izmjene moraju napraviti što prije", istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

U okviru Foruma, o gorućim problemima u bh. privredi razgovarali su privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, te mladi poduzetnici.

"Općina Tešanj je još prije petnaest godina počela sa jačanjem privrede i uvođenjem olakšica za privrednike. Svjesni smo da je ekonomsko osnaživanje najvažnije za razvoj i mi nastavljamo koračati tim putem. Mi budućnost vidimo u jakoj privredi, poduzetništvu i start up biznisima", poručio je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Tokom foruma se govorilo o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u BiH, poput poreza na dodanu vrijednost, o budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

Cilj biznis foruma je okupiti predstavnike vlasti, privrede i mlade ljude radi vođenja konstruktivnog dijaloga o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Biznis forum "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" organizovao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Općine Tešanj, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).