Gračanička firma
105

Bivši radnici Fortune: Stečajna mafija nas uništava, ali ćemo se boriti i silom ako treba

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Grupa od 917 bivših radnika Fabrike obuće Fortuna iz Gračanice od ove kompanije još uvijek nije ostvarila potraživanja. Odlazak u penziju za njih je još uvijek nedosanjani san, ali poručuju da će se za svoja prava boriti, ako treba i silom, jer više nemaju šta izgubiti.

Prije nekoliko dana otkazana je i treća sjednica Skupštine povjerilaca na kojoj se trebao izabrati sastav Odbora povjerilaca.

Za trenutno stanje nekadašnji radnici krive Općinski sud u Tuzli koji, prema njihovim tvrdnjama, koči cjelokupan postupak.

Ranija potraživanja radnika od Fortune u stečaju iznosila su 19.374.000 konvertibilnih maraka, ali je odlukom nadležnog suda na kraju utvrđena suma od 2.063.000 KM.

Radni staž godinama nije uvezan

Međutim, ni dvije godine nakon pokretanja stečajnog postupka radnici Fortune nisu dobili svoj novac u vidu plaće, uplate doprinosa ili uvezivanja radnog staža.

Rabija Hodžić je u gračaničkoj fabrici obuće provela 36 godina, a radni staž joj nije uvezan 19 godina. Kako nam je kazala, dvije godine su prošle od pokretanja stečajnog postupka, a radnici se i dalje nalaze na samom početku kada je riječ o ostvarivanju prava.

"Prva skupština je bila 13. marta ove godine, koju smo napustili jer nam je sutkinja verifikovala potraživanja po starom zakonu. Na posljednjoj, ujedno i trećoj sjednici sutkinja i stečajni upravnik su vidjeli da nas ima dovoljno kako bismo odabrali odbor povjerilaca pa je po nalogu stečajnog upravnika ista prekinuta", tvrdi Hodžić.

Kako je istakla, u odboru povjerilaca koji bi trebao biti formiran najviše "ruku" bi trebali imati upravo radnici koji traže smjenu stečajnog upravnika Mehmeda Krajinovića.

"Opet ćemo se organizovati i doći na Skupštinu povjerilaca, ma gdje ona bila. Safet Pjanić (osuđeni direktor Fortune, op.a.) je bio u fabrici prije četiri dana. Znači, on i dalje radi šta god hoće, iako je osuđen. Slali smo dopis Općinskom sudu u Tuzli kako bismo vidjeli ko mu je dozvolio ulazak, ali do danas odgovor nismo dobili. Stečajna mafija nas uništava", dodala je Hodžić.

I Hasija Nurić je u Fortuni provela 36 godina. Radni staž joj nije uvezan, zbog čega ne može otići u penziju.

"Naknade s biroa su istekle, a u penziju ne mogu otići. Živim od muževe penzije i više ni sama ne znam šta da radim", kaže Nurić.

Borba do kraja

Na današnjoj konferenciji za medije radnici su poručili da će se za svoja prava boriti do posljednje kapi krvi.

"Ovo se mora riješiti. U najtežim ratnim vremenima fabriku smo sačuvali, a sada su je uništili kriminalci", dodaje Nurić.

Nekadašnja radnica Emina Pjanić kaže da je nedopustivo trenutno stanje u kojem se radnici nalaze.

"Mi smo svoje živote i zdravlje ostavili u toj firmi. Na prošloj sjednici Skupštine povjerilaca pozivana je policija na radnike, što je neoprostivo. Preko ovog poniženja nećemo preći. Drugi put ćemo, ako treba, i silu upotrijebiti. Ako treba ginuti u sali i ginut ćemo, ali sjednica Skupštine, vjerujte, neće biti odgođena", upozorava Pjanić.

Zbog organizovanog kriminala uprave u gračaničkoj Fortuni krajem prošle godine potvrđena je optužnica protiv nekoliko osoba, među kojima je i bivši direktor Safet Pjanić.

On je na kraju osuđen na pet godina zatvora. Pjanić se još uvijek nalazi na slobodi, a kada će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne zasad nije poznato.