Odvažne i hrabre
103

Bingo podržao poduzetnice u razvoju biznisa: Kvalitetne ideje dobile ukupno 30 hiljada KM

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
"Odvažne i hrabre, to ste vi!", naziv je projekta kroz koji je društveno odgovorna kompanija Bingo i ove godine skupa s Investicijskom fondacijom Impakt i partnerima podržala najkvalitetnije biznis ideje žena poduzetnica.

Kompanija Bingo već devet godina realizira projekat pod nazivom "Odvažne i hrabre, to ste vi!", a unazad četiri godine osnovni cilj je pružanje podrške ženama poduzetnicama.

Fokus je postavljen na kreiranje povoljnijeg okruženja za poduzetnice, osiguravajući im potrebne resurse, znanje i finansijsku podršku za ostvarenje poslovnih ideja.

Razumijevajući značaj ekonomskog osnaživanja žena i njihov neizmjeran doprinos zajednici, Bingo je u saradnji sa svojim partnerima ponovo pokazao da je tradicionalni saveznik odvažnih i snažnih žena. Ove godine poslovni projekti poduzetnica su podržani ukupnim iznosom od 30 hiljada KM.

"Ponosni smo jer se na ovogodišnji program prijavilo više od 240 aplikantica sa izuzetno kvalitetnim idejama, a posebno nas raduje da su među njima zastupljene sve dobne skupine iz cijele BiH. To ističe raznolikost kada je u pitanju žensko poduzetništvo u našoj zemlji", kazala je Amina Čeliković, koordinatorica projekta i članica marketing službe Binga.

Inače, predselekciju je prošlo 16 aplikantica i biznis ideja, dok su 22 žene pohađale poduzetničku akademiju Investicijske fondacije Impakt.

"Tokom finalne selekcije nijanse su bile u pitanju jer su aplikantice zahvaljujući poduzetničkoj obuci dodatno razvile svoje ideje i vjerujemo da su to startupi sa velikim potencijalom. Također, imali smo više od dvije i po hiljade online glasova, na osnovu kojih su uz one od žirija izabrani najbolji", pojašnjava Čeliković.

Najboljim poduzetničkim idejama dodijeljeno je ukupno sedam grantova. Shodno tome Ajla Mulić iz Tešnja je dobila osam hiljada KM za pokretanje centra za razvoj dječijih potencijala i radosti, dok će Aida Nikšić uz finansijsku pomoć od pet hiljada maraka otvoriti plant shop u Sarajevu.

"Želim se zahvaliti na prilici da budem jedna od onih koja mijenja svijet, čineći ga boljim mjestom zajedno sa djecom, stručnjacima, saradnicima i roditeljima. Želja mi je da stvaramo veliku i lijepu sliku naše Bosne i Hercegovine. Ovaj grant nisam očekivala, već mi je cilj bio da uz pomoć akademije stvorim plan i da mi se samo to dogodilo bilo bi dovoljno. Ali, sada sam zahvalna na svemu, posebno kruni u vidu iznosa koji smo dobili", navela je Ajla Mulić, kojoj je pripao najveći grant.

Izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt Senajid Đozo ističe da ovakav projekat daje veliki efekat na poduzetnički eko-sistem koji se kontinuirano razvija.

"Cilj ove ubrzane edukacije je da u kratkom vremenu nauče kako kreirati održivi biznist te ostvariti njegov rast. Smatram da smo u tome uspjeli i nakon dvosemične edukacije pduzetnice će nastaviti sa individualnom i grupnom mentorskom podrškom. Također, nastavit ćemo im pružati podršku u promociji biznisa kao i samoj prodaji", dodao je Đozo, naglasivši da će im biti omogućeno i umrežavanje sa poduzetnicima koji su aktivni u okviru Impaktovog inkubatora poslovnih ideja.

Kroz projekat "Odvažne i hrabre, to ste vi!" po četiri hiljade KM su dobile Hajra Halilović, koja će otvoriti logopedski kabinet i Monika Tomić koja se vraća iz inozemstva, kako bi u svom rodnom Jajcu pokrenula biznis, odnosno otvorila ordinaciju za osteopatiju.

Senida Karasalihović je dobila grant od tri hiljade KM, a novac će uložiti u novoosnovano preduzeće s misijom brendiranja bh. kulturnog naslijeđa. Ajla Šišić će sa sestrom dodatno razviti proizvodnju dekoracija od epoksi smole, dok će Dražena Mihajlović sredstva uložiti u izradu odjeće od prirodnih materijala.