Privreda
0

Bimal dobio međunarodni certifikat Danube Soya

FENA
U kompaniji BIMAL d.d. upriličena je svečana dodjela međunarodnog certifikata Danube Soya (Dunav soja), koji je izdala certifikacijska kuća SGS s glavnim sjedištem u Švicarskoj u skladu sa evropskim zahtjevima i smjernicama Asocijacije Dunav soja sa sjedištem u Beču.

Dunav soja certifikat BIMAL-u su uručili predstavnici kompanije SGS Beograd, koja je provela spomenutu certifikaciju u ovoj kompaniji.

Uvođenjem ovog standarda BIMAL je postao prva kompanija na području bivše države koja je implementirala Dunav soja standard, a on obuhvata otkup soje, trgovinu sojom kao i primarnu preradu soje u polugotove i gotove proizvode, pa će od sad BIMAL plasirati sojino sjeme, sirovo ulje, jestivo ulje, proteinsku sačmu i lecitin pod Dunav soja standardom.

Asocijacija Dunav soja formirana je s ciljem poticanja proizvodnje kvalitetne non-GMO soje u zemljama Dunavske regije i smanjenja evropske zavisnosti od uvoza ove uljarice, koji trenutno iznosi preko 95 posto. Početkom ove godine, Asocijacija Dunav soja inicirala je program upoznavanja regionalnih kompanija sa svojim ciljevima i programima i upravo je BIMAL bio domaćin prvog takvog informativnog događaja u regiji, koji je održan u Brčkom u veljači ove godine.

Pogodnost Dunavske regije za uzgoj soje izrazito je velika i u Evropi vlada povećana potražnja za non-GMO sojom. Zamjenik generalnog direktora BIMAL-a Mitja Kovačič ističe kako ova firma, koja je prvenstveno siguran otkupljivač non-GMO soje, direktno doprinosi razvoju poljoprivredne proizvodnje ove uljarice u genetski nemodificiranom obliku, a time doprinosi i realizaciji evropskih ciljeva preko spomenute asocijacije.

"BIMAL već duži niz godina na tržište plasira proizvode isključivo od non-GMO soje, a sad je ustaljena praksa BIMAL-a potvrđena i dokumentirana ovim zahtjevnim standardom s kojim sada imamo ukupno 7 implementiranih standarda za upravljanje i kontrolu kvalitete. Svi interesi BIMAL-a idu u smjeru zaštite naših potrošača, kao i zadovoljenja njihovih želja i potreba i vjerujem da će implementacija Dunav soja standarda doprinijeti još većem povjerenju u naše proizvode od soje", ističe gosp. Kovačič.

Prilikom svečane dodjele certifikata direktor SGS-a Beograd Marinko Ukropina, koji je osobno uručio Dunav soja certifikat kao dokaz uspješno provedene implementacije standarda u proizvodnom sistemu BIMAL-a, je rekao: "U proteklih godinu dana stiglo je više upita za implementaciju Dunav soja standarda i BIMAL je prva kompanija u regiji koja je uspjela ispuniti sve zahtjeve ovog međunarodnog standarda.

Ovaj standard posebno je specifičan jer zahtjeva i do nekoliko audita godišnje i vjerujemo da će BIMAL redovito ispunjavati sve zahtjeve standarda, s jednakim uspjehom koji je upravo dokazao ovom implementacijom."