6,9 kilometara
57

BiH uzela kredit od 140 miliona eura za autoput Tarčin - Ivan

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda te direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o finansiranju koji se odnosi na izgradnju dvije dionice autoceste na Koridoru 5C.

Bevanda je na konferenciji za medije precizirao da je time osigurano 140 miliona eura, a radi se o kreditu Evropske investicijske banke koji je namijenjen za izgradnju 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin - Ivan, od Sarajeva prema Mostaru.

Kako naglašava, radovi su zahtjevni, uključuju izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta na toj dionici.

Drugi dio sredstava bit će, kazao je, usmjeren na dionicu Poprikuša - Nemila u ZDK, ukupne dužine 5,5 kilometara. Bit će izgrađen dvocijevni tunel, dužine 3,6 kilometara.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ne treba naglašavati koliko je bitan svaki kilometar autoceste na Koridoru 5C, koliko su to složeni poslovi. Zato smo zahvalni što u Evropskoj investicijskoj banci prepoznaju tako važne projekte. Izgradnja dionice Tarčin - Ivan očekuje se do 2022. godine, a radovi na dionici Poprikuše - Nemila do 2023. godine", naveo je Bevanda.

Također, naveo je da je kredit alociran na Federaciju BiH, a korisnik je Javno poduzeće Auotoceste Federacije BiH. Uvjeti kredita su povoljni, rok otplate 25 godina, uključujući grace period od šest godina. Kamata je fiksna ili promjenjiva, dogovara se prije isplate svake tranše.

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini okarakterizirao je Koridor 5C kao jedan od najvažniji infrastrukturnih projekata u BiH.

Ističe da je EIB dosad dao doprinos izgradnji 82 km te autoceste, a spremni su i za daljnja partnerstva s domaćim vlastima. Ukupan iznos novca koji je (kroz zajmove i grantove) osigurao EIB, premašio je, kako je kazao, 2,7 milijardi eura.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler pojašnjava da izgradnja autoceste znači kraće vrijeme putovanja, povećanje sigurnosti u prometu te smanjenje nivoa zagađenosti zraka, što je posebno važno za veće industrijske gradove. To znači i bolje trgovinske veze sa susjedima, ali i EU, što će dovesti do novih radnih mjesta.

Kaže da je gotovo polovina cijele dionice Koridora 5C izgrađena ili je u procesu izgradnje, a priliku je iskoristio da pozove na ubrzanja dinamike radova preostalog dijela dionice.

"Možemo i moramo unaprijediti cjelokupnu dinamiku. Razgovarali smo o tome s predsjednicima vlada, uskoro ćemo organizirati sastanak kojem će prisustvovati i resorni ministri, predstavnici Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj", poručio je. Dodaje da to, u konačnici, građani i očekuju.

Ambasador Sattler primijetio je da je današnja ceremonija potpisivanja ugovora o izgradnji dvije dionice autoceste na Koridoru 5C podsjetnik da život ide dalje "unatoč svim dramama i još jednoj političkoj krizi u ovoj državi".