{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ima velike potencijale za organsku proizvodnju

F
FENA
16.4.2015. u 13:18
0
8
BiH ima velike potencijale za organsku proizvodnju
0
BiH ima velike potencijale za organsku proizvodnju
Foto: FENA
Cilj projekta ENO Agri jeste razvijanje organske poljoprivrede u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine da bi proizvodi ispunili regulativu Evropske unije i našli se u prodaji u zemljama EU, kazao je predsjednik Saveza organskih proizvođača Federacije BiH (Organsko FBiH) Sejad Herceg.
To je rekao danas u Sarajevu povodom predstavljanja rezultata projekta ENO Agri u okviru 4. međunarodnog sajma organske proizvodnje i ekoturizma "Organic Sarajevo 2015."

Projekt, čiji je fokus na novim principima u organskoj poljoprivredi, trajao je 23 mjeseca, finansirala ga je Evropska unija, a implementirao Savez Organsko FBiH.

Herceg pojašnjava da je projekt uključio 13 organskih proizvođača iz BiH i 20 iz Srbije.

"Razmišljamo o razvoju ruralnih područja jer BiH kao i Srbija ima velike potencijale u pogledu organske proizvodnje, a nadamo se da ćemo uskoro uspjeti da otvorimo i mnogo radnih mjesta", kazao je.

Podsjetio je da BiH nema zakone za organsku poljoprivredu, ali bez obzira na to, proizvođači koji izlažu i rade u sektoru organske proizvodnje moraju ispuniti legislativu EU za organske proizvođače.

"Nadamo se većem izvozu u organskoj proizvodnji, imamo sve više obradivih površina, i ako budemo imali podršku od države, imat ćemo i veći broj organskih proizvođača u BiH", zaključio je Herceg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: