Prvi val novca
29

BiH će ove godine dobiti 200 do 250 miliona eura od EBRD-a

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ovoj godini planira plasman od 200 do 250 miliona eura kreditnih sredstava u BiH, izjavio je danas direktor EBRD-a za BiH Ian Brown.

"Veći dio tog novca namijenjen je za infrastrukturne projekte, među kojima je uključen i dio vezan za za Koridor 5C", rekao je Brown u Banjoj Luci tokom predstavljanja izvještaja EBRD-a o tranziciji za 2017-2018. godinu.

On je u tom kontekstu podsjetio da je krajem prošle godine u Banjoj Luci potpisan sporazum vrijedan 80 miliona eura i to za dio Koridor 5C na dionici od Johovca do Rudanke.

Brown je naglasio da je EBRD zadovoljna sprovođenjem potpisanih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, navodeći kao primjer izgrađenu dionicu autoputa od Doboja do Prnjavora.

Prema njegovim riječima, dosadašnji portfelj EBRD u BiH iznosi nešto više od milijarde eura.

Zamjenik direktora ove banke za ekonomije i politike Peter Sanfey naveo je da se za ovu godinu u BiH previđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto, naglasivši potrebnim da se nastavi rad na evropskoj agendi, kao i na komponentama na osnovu kojih je potpisan aranžman sa Međunarodmim monetarnim fondom (MMF).

Prema njegovim riječima, najveći problemi u ostvarenju rasta i razvoja leže u konkurentnosti privrede BiH i upravljanju u privredi, na šta je upozoravala i većina ulagača.