Konferencija VTK
40

Bh. prerađivači mlijeka i mesa dali prijedloge nadležnima kako mogu poboljšati njihovo poslovanje

B. R.
Konferencija VTK BiH posvećena prerađivačima mlijeka i mesa (Foto: VTK BiH)
Konferencija VTK BiH posvećena prerađivačima mlijeka i mesa (Foto: VTK BiH)
Domaći prerađivači mlijeka i mesa dali su prijedloge kako nadležni mogu poboljšati njihovo poslovanje.

To su učinili na konferenciji "Olakšavanje poslovanja industrije prerade mlijeka i mesa te unapređenje vanjskotrgovinskog poslovanja" u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH).

Kako su saopćili iz VTK BiH, istaknuto je da rezultati vanjskotrgovinske razmjene prerađivača mlijeka i mesa nisu zanemarivi, jer na godišnjem nivou iznose 250 miliona KM. Ipak, globalna kriza, inflacija i nestašica mnogih stvari koje su potrebne u proizvodnji imali su negativne učinke na gotovo sve proizvođače ovog sektora.

Zbog toga je konstatovano da je iznimno važno da nadležne institucije sarađuju sa proizvođačima i osiguraju instrumente podrške privrednicima.

"Proizvodnja hrane je strateško pitanje za svaku zemlju, pa je neophodno uređenje zakonodavnog okvira prema potrebama industrije te određivanje prioriteta djelovanja u ovom sektoru. To su preduslovi za organizaciju planske proizvodnje i jačanje primarne proizvodnje koja će moći pratiti već razvijenu prerađivačku industriju te će se na taj način smanjiti zavisnost od prekomjernog uvoza primarnih proizvoda", izjavio je predsjednik VTK Zdravko Marinković.

Prema njegovim riječima, prehrambena industrija će osigurati snabdijevanje stanovništva u Bosni i Hercegovini i time izvršiti i zamjenu uvoza te poboljšati vanjskotrgovinski bilans Bosne i Hercegovine.

Govoreno je i o situaciji u kojoj se nalaze izvozno orijentisane kompanije za preradu mesa i mlijeka u te o instrumentima podrške kojima se doprinosi unapređenju njihovog poslovanja.

Zaključeno je da je potrebno izmijeniti član 17 Zakona o veterinarstvu Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva ukidanje obrazaca 2A i 2B koji prate pošiljke  životinjskog porijekla namijenjenih ljudskoj ishrani i industrijskoj upotrebi i otpadnih animalnih materija koje se otpremaju prevoznim sredstvima u unutrašnjem transportu, jer predstavljaju ogromno finansijsko opterećenje prerađivačima.

Osim toga, prerađivači godinama predlažu da se u slučaju pojave viškova sirovog mlijeka na tržištu, kao što je to trenutno slučaj, osiguraju sušare za njegovo zbrinjavanje u mlijeko u prahu.

S obzirom na to da nema dovoljno sirovina, potrebno je povećati sirovinsku bazu za meso i određene bescarinske kvote za uvoz. Uz pomoć nadležnih institucija potrebno je strateški razvijati stočni fond, ubrzano raditi na koracima izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja u Evropskoj uniji prema zahtjevima privrednika, dok prerađivači istovremeno trebaju razvijati i proširivati paletu proizvoda s fokusom na proizvode s dodanom vrijednosti.

Kako je istaknuto, neophodno je osposobiti još barem jedan granični granični prijelaz sa potpunom inspekcijskom kontrolom (BIP prijelaz), ulaganje u u opremu i modernizaciju proizvodnog procesa u prerađivačkom sektoru, uz finansijske instrumente podrške nadležnih institucija ubrzati sve izvozne procedure u vanjskotrgovinskom prometu, saopćili su iz VTK BiH.