Veliki uspjeh
1k

Bh. kompanija Euroasfalt radi na projektu vrijednom 811 miliona eura u Sloveniji

M. G.
Iz projekta (Foto: screenshot)
Bh. kompanija Euroasfalt proteklih dana ostvarila je odličan rezultat na zahtjevnom tržištu EU. Naime, odabrani su da izvedu značajan dio radova na projektu "TIR 2", koji obuhvata izgradnju željezničke pruge Divača - Koper u Sloveniji.

Kako su rekli iz Euroasfalta, ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura, a ugovor za dionicu Sklop 1 Divača - Črni Kal je potpisan, i početni udio Euroasfalta već sada premašuje iznos od 100 miliona eura za radove u planiranom trajanju od 40 mjeseci.

"Željeznička pruga 21 stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17 posto. Trasa se spušta od Divače visoko na kraškoj visoravni sve do nivoa mora kod luke Koper. Zbog veoma teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75 posto rute će prolaziti tunelima. Ruta je ukupno duga 27.1 km, i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradnje u kojoj se Euroasfalt specijalizirao u posljednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU", kažu iz ove kompanije.

Dodali su da je Euroasfalt već šest godina intenzivno angažovan na projektima u Sloveniji, od kojih je najznačajniji do sada bila sekcija autoceste Draženci – Granični prijelaz Gruškovje dužine 5,8 km, koja uključuje tunele, nadvožnjake i vijadukte, a čija je ukupna vrijednost premašila 70 miliona Eura.

"Ovaj ambiciozan projekt smatramo novim izazovom za desetine inženjera građevine i stotine radnika naše kompanije", zaključuju iz Euroasfalta.