Bh. kompanija AS Holding za 19 miliona KM kupila paket dionica Bosnalijeka

Bh. kompanija AS Holding za 19 miliona KM kupila paket dionica Bosnalijeka
114
R. D.
7.2.2020. u 14:12
56
komentara
114

dijeljenja
Bh. kompanija AS Holding za 19 miliona KM kupila paket dionica Bosnalijeka Foto: F. K./Klix.ba
Jedna od vodećih domaćih kompanija AS Holding na Sarajevskoj berzi kupila je od luksemburškog fonda Haden dionice Bosnalijeka. Kako saznajemo, za vlasnički udjel od 16 posto platili su 19 miliona KM. Haden S. A. je ovim izašao iz vlasništva.
AS Holding je ovim činom postao drugi najveći dioničar najveće bh. farmaceutske kompanije. Najveći dioničar i dalje je KBC EURO Credit Capital sa više od 23 posto dionica Bosnalijeka.

Kako je saopćeno iz AS Holdinga, u ovoj sedmici transakcijama na Sarajevskoj berzi, fond Haden S.A. iz Luksemburga prodao je udio svojih dionica domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo.

"Ovaj fond je u decembru 2019. prodao prvi paket dionica, a prodajom drugog paketa je izašao iz vlasničke strukture i time prestao biti najveći pojedinačni suvlasnik. Kupac dionica u ovosedmičnoj transakciji je domaća kompanija AS Holding", kazali su.

AS Holding je grupacija koja se prioritetno bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, a u svom portfoliju ima i kompanije koje se bave proizvodnjom tekstila i distributivno-logističkim poslovima.Prije tri dana pisali smo kako je prodano 16 posto vlasničkog udjela u Bosnalijeku, a da su dionice prodate po cijeni od 13,05 KM.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...