Odgovor Šaroviću
2

BH-Gas: Veće cijene nemaju veze sa neusvajanjem zakona, radi se na štetu FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon izjava ministra Mirka Šarovića o poskupljenju cijena gasa, oglasilo se preduzeće BH-Gas koje smatra da Energetska zajednica (EZ) promoviše projekte koji štete Federaciji BiH i koji koriste Srbiji.

"Kako u javnosti dominiraju izjave ministra Šarovića i gospodina Janeza Kopača o sprezi Zakona, koji uzgred rečeno ne doziva Treći Energetski paket te iste Energetske zajednice i sankcija za BiH, prinuđeni smo da kao javno preduzeće prezentujemo navedene podatke.

Projekat Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) od strane Energetske zajednice nije proglašen projektom od interesa za zajednicu Ovaj projekat je jedini u našem okruženju, koji predstavlja diverzifikaciju izvora snabdjevanja u Jugoistočnoj Evropi.

Projekat južne konekcije Travnik - Zagvozd (granica Hrvatske) od strane Energetske zajednice nije proglašen projektom od interesa za zajednicu. Ovaj projekat je jedini projekat u BiH, koji je označen kao projekat diverzifikacije izvora snabdjevanja u BiH.

Projekat sjeverne konekcije Brod - Zenica od strane Energetske zajednice nije proglašen projektom od interesa za zajednicu. Ovaj projekat je jedini projekat koji je označen kao projekat sigurnosti snabdjevanja u BiH.

Jedina dva projekta koja jesu od interesa za Energetsku zajednicu su dva gasna projekta koje promovira Srbija i nalaze se na PECI listi, a oba su vezana za snabdjevanje ruskim gasom.

Povećanje cijene gasa nema nikakve veze sa neusvajanjem zakona, niti sa otvorenošću tržišta, jer na primjer Bugarska ima zakon i otvoreno tržište, pa je cijena gasa od 1.4.2017. godine povećana za 29 posto", stoji između ostalog u saopćenju BH Gasa.

Iz preduzeća se ističe kako se u gasnoj privredi sve radi na štetu FBiH, uključujući ratni dug, povećanje transportnih tarifa u Republici Srpskoj, odbijanje projekata diverzifikacije izvora snabdjevanja, kontrola stanice u Zvorniku na štetu Grada Sarajeva, ruski gas bez alternative istom, itd.

BH-Gas naglašava da je Energetska zajednica formirana s ciljem diverzifikacije izvora snabdjevanja, i da za više od 10 godina u zemljama EZ niti centimetar gasovoda kojim se postiže ovaj cilj nije izgrađen.

"Niti jedan projekat kojim se daje alternativa ruskom gasu nije prioritet Energetske zajednice. Niti jedan gasni projekat u BiH nije finansiran EU novcem, a niti je Energetska zajednica odobrila Ili predložila EU da ga finansira", kaže se u saopćenju.

Podsjećamo, Šarović je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao da će poskupljenje gasa koje provodi glavni uvoznik BH Gas nastupit zbog nepostojanja zakona koji bi regulisao pitanje transportnih tarifa.