Privreda
2

BH-Gas potpisao novi sporazum sa Trans-jadranskim gasovodom

FENA
Trans-jadranski gasovod iz Švicarske u ponedjeljak je potpisao Sporazum o produženju pisma razumijevanja i saradnje s kompanijom BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Iz BH-Gasa podsjećaju da je Bosna i Hercegovina od 2009. uključena u regionalni projekt Jadransko-jonskog gasovoda (Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina) kojim bi bilo osigurano dodatno snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana.

Ističu da je delegacija BH-Gasa prošle sedmice posjetila hrvatsku kompaniju Plinacro d.o.o. Zagreb gdje su razgovarali o usklađivanju dinamike na projektima povezivanja dva gasovoda: Slavonski Brod - Bosanski Brod - Zenica i Jadransko-jonskog gasovoda.

Oba projekta su od velikog značaja jer bi tako Bosna i Hercegovina ostvarila snabdijevanje gasom iz više pravaca, a ujedno pribavljala korist od tranzitnih taksi koje bi utjecale na povoljnije cijene gasa krajnjim korisnicima.

Trans-jadranski gasovod (TAP) je projekt povezivanja izvora prirodnog gasa iz regija Kaspijskog mora (Azerbejdžan) za potrebe tržišta zapadne Evrope, a Jadransko-jonskim gasovodom za tržište jugoistočne Evrope, saopćeno je iz BH-Gasa.

Sporazum o razumijevanju i saradnji s BH-Gasom potpisan je na inicijativu TAP-a i vrijedi do 2017. godine.

Vezani članci