U borbi za državu
195

BH-Gas pisao Hrvatskoj: Ako ste prijatelji BiH započnite izgradnju plinovoda do naše granice

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rukovodstvo kompanije BH-Gas apeluje i bori se da država BiH ne bude oštećena u očito neustavnom sporazumu koji je Republika Hrvatska potisala s entitetom RS o spajanju starog produktovoda u Bosanskom Brodu s Hrvatskom, kojim bi se plinom snabdijevali prije svega građani u manjem entitetu, što je znak da bi projekt plinovoda prema Zenici mogao propasti.

"BH-Gas tokom svoje dugogodišnje saradnje s hrvatskom kompanijom Plinacro nikad nije razmatrao opciju da se istoj obrati putem otvorenog pisma, kako Plinacrou, tako i hrvatskoj javnosti. Navedena opcija nije bila u opticaju iz prostog razloga što je saradnja bila više nego korektna, a sada je nažalost narušena do te mjere da svojim izjavama zbunjujete javnost i iznesenim tvrdnjama opravdavate projekt pretvaranja produktovoda u 'plinovod'", poručuju iz kompanije BH-Gas.

Poručuju da su se za takav korak odlučili jer se u proteklih 15 godina aktivno s Hrvatskom radilo na promociji izgradnje plinovoda Slobodnica-Bosanski Brod-Zenica.

"Za ovo vrijeme izradili smo studiju izvodljivosti, potpisali tri pisma namjere i obraćali se međunarodnim finansijskim institucijama za finansiranje projekta te u svemu tome dobili zeleno svjetlo. Podrška vas, kolega iz kompanije Plinacro, je uvijek bila iskrena i na nivou koji je često prevazilazio uobičajene partnerske odnose. Nadalje, kao što znate, nikad, ali nikad nije razmatrana opcija spajanja države Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske preko starog produktovoda, već upravo suprotno da se na bazi izgradnje interkonekcijskog transportnog plinovoda spoje dvije susjedne države, a slijedom toga i Rafinerija Brod", poručili su iz ove bh. kompanije.

Naglašavaju da RS nikada nije dala saglasnost za spajanje dva transportna plinska sistema, upravo iz razloga što taj sistem dolazi iz Republike Hrvatske.

"Danas, vi ste saglasni da se jedan stari produktovod priključi na vaš sistem koji je jedan od najmodernijih plinskih sistema u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ne samo da planirate da dato omogućite, već u javnost plasirate informacije da pretvaranje produktovoda u 'plinovod' neće biti smetnja izgradnji konekcije Slobodnica-Bosanski Brod-Zenica. Ako neće, kako tvrdite, javno vas molimo da potvrdite te tvrdnje i započnete izgradnju plinovoda do granice Bosne i Hercegovine i time dokažete da ovaj produktovod zaista nije smetnja. Ujedno, javno upućujemo pitanje cjelokupnoj javnosti Hrvatske i vama kao kompaniji iz ovog resora, da li biste dozvolili naprimjer da Slovenija izgradi 'direktni vod' i snabdijeva potrošače u Republici Hrvatskoj ili da Republika Srbija snabdijeva potrošače u Vukovaru, plinovodom koji je izgrađen iz pravca Republika Srbije? Ne samo da ovim dozvoljavate nešto što ne biste dozvolili na svom sistemu, već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekt", navodi se u pismu kompanije BH-Gas Hrvatskoj.

BH-Gas moli Hrvatsku da ne iznosi tvrdnje da i dalje ostaje aktivan projekt Slobodnica-Bosanski Brod-Zenica, jer predstavnici Republike Srpske u svojim izjavama pri potpisivanju Sporazuma tvrde da je cilj Rafinerija, a ne npr. Zenica, odnosno nije cilj interkonekcija, već ciljani i poznati potrošač.

"Upravo smo zajednički u proteklom periodu provodili aktivnosti na promjeni stava Energetske zajednice koja projekt izgradnje IAP plinovoda (azerbejdžanski gas) nije proglasila projektom od interesa za naše zemlje (PECI/PMI), a sada saznajemo da je jedan stari produktovod od interesa za Republiku Hrvatsku i kompaniju Plinacro. Takvih 'interesnih' povezivanja između dviju zemalja nema, jer i vaši i naši ciljevi su IAP plinovod, plinovod Slobodnica – Brod – Zenica, Južna interkonekcija Split-Zagvozd-Travnik, LNG terminal Krk itd. U želji da ćete vašu javnost, a i vlasti upoznati o svoj štetnosti pretvaranja starog produktovoda u 'plinovod' i da je naša budućnost u izgradnji magistralnih plinovoda, srdačno vas pozdravljamo", zaključuje se u saopćenju.