Privreda
70

Bh. benzinske pumpe: Cijene goriva diktiraju dobavljači, kvalitet i svjetsko tržište

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Opšti pad cijena goriva u Bosni i Hercegovini obradovao je potrošače, a primijetna je i razlika na cjenovnicima koju uzrokuju različiti dobavljači.

Svjetske berze okončale su poslovanje u srijedu uz cijenu sirove nafte od nešto iznad 67 dolara po barelu. Kako piše The Wall Street Journal, čelnici naftnih kompanija u Saudijskoj Arabiji predviđaju da će se cijene stabilizovati na oko 60 dolara po barelu.

Prognoze naših stručnjaka kažu da će do Nove godine cijene goriva na bh. benzinskim pumpama još padati, ali zbog politike slobodnog tržišta ovaj važan energent možete kupiti po različitim cijenama.

Kako su za Klix.ba objasnili iz kompanije Green Oil, ulogu igra i kvalitet goriva.

"Ljudi se žale da je na različitim pumpama različit i kvalitet goriva. Neke pumpe uzimaju gorivo lošeg kvaliteta po nižim cijenama pa zato i mogu ponuditi niže cijene. Također, različite su cijene na pumpama i zbog slobodnog formiranja cijena na tržištu. Svaka pumpa može staviti cijenu koju ona želi i cijene formiraju na osnovu rafinerijskih cijena. Na našem tržištu postoje različite rafinerije – Bosanski Brod, Podlugovi, Pančevo, Luka Ploče...", objašnjeno je iz Green Oila.

Nakon što je najavljeno pojeftinjenje goriva u BiH, Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata FBiH, istakao je da javnost ne treba obmanjivati, budući da cijene diktiraju sedmični cjenovnici rafinerija odakle se nabavljaju naftni derivati u BiH.

Svjetske berze nastavljaju puniti medijske naslovnice, a svjetski trend obaranja cijena odražavat će se i na naše tržište.

"Kako je OPEC prošle sedmice odlučio da neće smanjivati količinu proizvodnje goriva, već da će ostati na tri miliona barela dnevno, cijene idu prema dole. Mi prognoziramo da će do početka 2015. godine cijena još padati, a to je dobro i za nas i za kupce", rečeno je iz Green Oila.

Iz druge naftne kompanije Petrol BH potvrđuju da je razlika u cijenama jednostavan odraz svjetskog trenda kretanja cijena naftnih derivata.

"Mi pratimo svjetske trendove kretanja cijene barela nafte, kursa dolara i stanje zaliha naftnih derivata. Pored navedenog pratimo i zalihe na svojim benzinskim pumpama i u svojim skladištima, a prisutne razlike u cijeni na tržištu Bosne i Hercegovine su odraz svjetskog trenda kretanja cijena naftnih derivata, kako u Evropi, tako i na svjetskom tržištu", rečeno je za Klix.ba iz firme Petrol BH Oil Company, uz naglasak da njihove pumpe nude kvalitetno gorivo Q Max.

Što se tiče "šire slike", svijet će uglavnom pozitivno poslovati zahvaljujući dešavanjima u posljednjih nekoliko mjeseci. Kako kaže direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, gubitnici će postojati, a to će biti pojedini izvoznici nafte i dobavljači, ali će efekat po svjetsku ekonomiju biti uglavnom dobar.

"Vodeće svjetske ekonomije doživjet će porast od dodatnih 0,8 posto. Ovdje se misli na one države koje zavise od uvoza nafte, SAD, Japan, zemlje Evrope i Kinu", rekla je Lagarde.

S druge strane, Rusija neće imati benefita od pada cijena nafte koja će uzrokovati dodatno srozavanje BDP-a, uz problematičan pad valute te pojačane sankcije Zapada.