Privreda
23

BH Airlines obnovio saradnju sa Italijanima

FENA
Aviokompanija BH Airlines planira do kraja septembra ove godine obaviti oko 45 letova prema Italiji u saradnji sa touroperatorima iz italijanskih regija Puglia (Foggia i Bari) i Abruzzo (Pescara), sa kojom su imali saradnju i prije dvije godine.

Kako saznaje Agencija Fena u BH Airlinesu trenutno su potpisana tri leta za april i to 17., 21. i 24.

Za početak smo orijentirani isključivo na saradnju sa touroperatorom G-Tours iz Foggie, kao i u ljetnjem periodu, i oni raspolažu sa cjelokupnim kapacitetima aviona. Što se tiče nastavka letova i u jesensko-zimskom periodu, o tome ćemo razgovarati kada izvršimo procjenu uspješnosti dotadašnjih letova.

"Interesantno je da je Foggia grad koji je prije više mjeseci 'izgubio' letove sa svoga aerodroma i željeli bi nastaviti saradnju sa nama, ali i da se preko naših letova povežu i sa nekim od evropskih gradova. Interesantno je i to da smo usprkos većini zahtjeva za letove prema Mostaru, ove godine uspjeli neke letove iz Italije prebaciti na sarajevski aerodrom, tako da će programi za Međugorje biti vođeni iz Sarajeva", rekao je vođa komercijalnih i charter operacija u BH Airlinesu Emir Dervišević.

Što se, pak, tiče tehničkih detalja letova za Italiju, kako ističe, svi letovi su trajanja do jednog sata, što je idealno za putnike, i svi aerodromi u Italiji se nalaze gotovo na obali Jadranskog mora.

Avion koji će letjeti prema italijanskim destinacijama je ATR72, kapaciteta 66 sjedišta, i letovi će se obavljati minimalno dva puta sedmično.

BH Airlines trenutno leti na četiri destinacije - Beograd, u saradnji sa Air Serbia, Istanbul, Kopenhagen i Cirih, preko Banje Luke.

"Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa kompanijom Air Serbia koja je postala dio porodice velike kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sa ovom kompanijom smo ostvarili maksimalnu saradnju kroz code-share ugovor koji ima nebrojene mogućnosti povezivanja iz Sarajeva preko Beograda prema Evropi i što je jako bitno istaći UAE i Australiji gdje žive veće etničke skupina sa ovih prostora", kazao je Dervišević