Posjeta Širokom B.
239

Bevanda: Nadam se da ćemo 330 miliona imati na raspolaganju 20. aprila

G. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda je naglasio kako je danas na Vijeću ministara BiH usvojena izjavu o pristupanju evropskim fondovima, što je početni korak za rješavanje brojnih problema ekonomije.

''Donijeli smo prije toga prenamjenu IPA sredstava od 80 miliona eura protiv pandemije i pomoći gospodarstva. 20. aprila će biti Odbor MMF-a i tih famoznih 330 miliona eura, ja se nadam da će biti raspoloživi'', kaže Bevanda.

Ističe da su pokrenuli pregovore sa svim velikim kreditorima o mogućnostima odgode plaćanja obveza kako bi oslobodili onaj državni dug koji je lociran na državu, a poslije spušten na niže.

''To bi otvorilo prostor za dvije stvari. Jedna je borba protiv pandemije i nemojmo zaboraviti da trebamo ostati živi i zdravi, nemojmo biti prekritični prema svemu onome što nam struka kaže. Na drugoj strani gledati da će ta pandemija završiti i pokušati socijalno pomoći onima kojima je zabranjeno da rade, a ove druge jednostavno da održimo u životu jer ponovi početak je uvijek težak'', kazao je Bevanda u Širokom Brijegu.

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević je naglasila kako su na raspolaganju određena kreditna sredstva međunarodnih institucija za te svrhe, ali da se pokušava naći omjer koji je najpovoljniji za sve razine vlasti.

Ivan Pavković iz Udruge gospodarstvenika Posušju ističe kao su svjesni da Federacija nema novaca kao neke zemlje, ali naglašava da je privrednicima cilj sačuvati radna mjesta.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Dobili smo potvrdu da Federacija na nivou kantona radi program za spas privrede, nadam se da će to biti dovoljna sredstva iako smo svjesni da ne mogu biti onolika kolika očekujemo'', ističe Pavković. Podsjeća da je svima smanjen promet i da svi osjete posljedice pandemije, ali je cilj kako ističe spasiti što više radnih mjesta i izvući se iz krize.

Predsjednik Vlade tog kantona Zdenko Ćosić ističe kako bi kriterij raspodjele sredstava treba biti prema broju stanovnika u kantonu uz korekcije kantonima koji imaju manje stanovnika, te da pod tim kriterijem za ZHK očekuje sredstva od oko 8 miliona eura. Kantonalni ministar financija Toni kaže da neće patiti ono što je najosnovnije, te da je poduzeto niz mjera za to.

''Mi u nizu mjera koje želimo staviti u formu zakona, zaštićujemo najugroženije. Svi socijalni transferi neće se reducirati, nastojat ćemo zaštiti i sve socijalne kategorije, u nekim drugim stavkama ćemo napraviti maksimalnu disperziju. Dio sredstava ćemo uputiti u zaštitu poljoprivrede, a dio uputi u realni sektor koji i puni naš proračun, kaže Kraljević.