|

Banjski turizam - prilika za razvoj Olova i cijele regije

Banjski turizam - prilika za razvoj Olova i cijele regije
238
Piše: S. Č.
4.1.2016. u 22:44
38
komentara
238

dijeljenja
1/12 Sala za fizioterapiju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
2/12 Welness i spa odjel (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
3/12 Hidroterapija pokazala se kao veoma uspješnim sredstvom za liječenje koštanih i drugih oboljenja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
4/12 Jedna od soba (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
5/12 Mali unutrašnji bazen uskoro dobija dobija društvo velikog zatvorenog i dva otvorena bazena (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
6/12 Planovi za izgradnju zatvorenog bazena koji će biti spojen sa otvorenim (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
7/12 Također, planirana je izgradnja vanjskog bazena, te uređenja terena oko "AquaTerma" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
8/12 Dr. Senad Selimović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
9/12 Kako je olovska banja izgledala prije obnove... (Foto: Aquaterm Olovo)
10/12 ... a kako izgleda danas (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
11/12 Radovi na uređenju vanštine i dalje traju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
12/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Banjski turizam ističe se kao jedan od najperspektivnijih segmenata ove privredne grane u olovskoj regiji. Tome posebno doprinosi obnavljanje banje Aquaterm, koja je ove godine oborila sve rekorde posjećenosti.
Boravak u prirodi, nezagađen zrak, ljekovita svojstva vode, banje, zdravstveni i rekreativni centri pogodni za odmor... neke su od mogućnosti za razvoj banjskog liječenja i turizma u našoj zemlji.

Poseban potencijal za ovu vrstu turizma posjeduje olovska regija na području koje postoji najmanje sedam geotermalnih izvora.

Banja Aquaterm u Olovu postoji još od 1977. godine, ali je u posljednje vrijeme doživjela pravu ekspanziju i modernizaciju. Kako su nam rekli građani Olova, "ne bi je se postidjeli ni u Švicarskoj".

"U posljednje dvije godine uloženo je blizu milion maraka u obnovu banje, u sam objekat i u osoblje. Značajno smo proširili smještajne kapacitete, a također radi se na tome da unaprijedimo i sadržaje banje", rekao je za Klix.ba dr. Senad Selimović, vršilac dužnosti direktora JZU BRC Aquaterm Olovo.

Naime, kako nam je objasnio, planirana je izgradnja zatvorenog i otvorenog bazena. U ovim bazenima nalaziti će se termomineralna voda temperature 35 stepeni celzija, pogodna za liječenje koštanih oboljenja, ali i raznih drugih bolesti.

"Predviđena je i hidroterapija u samom bazenu, kroz individualne i grupne terapije. Naša raspolaže sa oko 60 radnika, od kojih su svi obučeni za pružanje što bolje usluge pacijentima", rekao je Selimović.

Kako nam je objasnio, posljednja ulaganja dovela su do rekordne posjećenosti.

Naime, u 2000. godini prosječna posjećenost je bila blizu 1.000 pacijenata na godišnjem nivou, a u protekloj godini ovu ustanovu posjetilo je blizu 4.500 ljudi, a povećava se i broj stranih posjetilaca.

Kako nam je rekao načelnik Općine Đemal Memagić, razvoj banjskog turizma je jedan od glavnih faktora za razvoj ove regije. On smatra da je ovo svijetao primjer kako se uz mala ulaganja mogu odlično iskoristiti već postojeća infrastruktura i prirodni resursi.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...