|

Autoceste o problemu kod Mostara: Trasu je usvojio Parlament, a i radi se o javnom interesu

Autoceste o problemu kod Mostara: Trasu je usvojio Parlament, a i radi se o javnom interesu
48
I. P.
23.8.2019. u 13:53
34
komentara
48

dijeljenja
Autoceste o problemu kod Mostara: Trasu je usvojio Parlament, a i radi se o javnom interesu Foto: N. G./Klix.ba
Povodom protesta grupe mještana nekoliko mostarskih naselja, a u vezi najavljene izgradnje autoputa kroz mostarski kraj, JP Autoceste FBiH naglašavaju kako to preduzeće nije odlučivalo o trasi autoputa.
Naime, Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru 5C donio je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, a plan je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17, datuma 25.12.2017. godine.

Nakon što su provedene procedure definirane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine riješen je položaj trase za nastavak gradnje na jugu, odnosno poddionica Mostar jug – Kvanj."Naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu bile nosilac pripreme Prostornog plana niti nosilac izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Nadalje, želimo da istaknemo da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase sa prijedlogom najpovoljnije opcije", navode iz Autocesta.

Iz preduzeća se ističe da su lokalne zajednice partneri Autocesta tokom izgradnje projekta i zato je svaki njihov mogući zahtjev "uvijek ozbiljno razmatran i realizovan u najboljem interesu".

"Jasno nam je da postoje pojedinačna nezadovoljstva, ali Vlada FBiH je proglasila javni interes donošenjem Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj na trasi Koridora 5C (Službene novine FBiH 101/19 od 19.12.2018. godine) i svakako će svi koji imaju zemljište ili objekte na trasi autoceste biti adekvatno obeštećeni prema tržišnim uslovima", zaključuju iz Autocesta.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...