{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Autoceste FBiH: Prezentirana monografija "Prvih 100 kilometara"

F
FENA
9.6.2015. u 22:06
584
108
Autoceste FBiH: Prezentirana monografija "Prvih 100 kilometara"
584
Javno preduzeće Autoceste FBiH predstavilo je večeras u Sarajevu monografiju "Prvih 100 kilometara", koja u sedam poglavlja prezentira početke izgradnje autoceste, tok radova i nove projekte vezane za nastavak izgradnje autoceste u FBiH.
Direktor JP Autocesta FBiH Ensad Karić rekao je da stotinu kilometara ceste nije malo, a da je monografija izraz zahvalnosti svima koji su dosad sudjelovali i pomagali izgradnju autoceste, ali i poticaj za dalji rad na autocesti i za dalju izgradnju države BiH.

"Nastavljamo dalje, napravili smo dosta projekata i prometnih studija utjecaja na okoliš kojima smo neke stvari pokušali promijeniti, kao što je gradnja tunela kroz Prenj dužine 9,5 km, jedne cijevi, čime bi se razdaljina između Konjica i Mostara skratila na 26 KM", kazao je.

Resorni federalni ministar Denis Lasić posvetio je pažnju kontinuitetu izgradnje autoceste u FBiH te najavio da bi do kraja 2016. godine trebalo da bude završeno 46 posto ukupne autoceste na Koridoru 5c u FBiH. Cilj je da do 2020. godine autocesta A1 bude završena.

Istaknuo je da je ulaganje u izgradnju, modernizaciju i razvoj prometne infrastrukture u FBiH od izuzetnog značaja te podsjetio da predstoji izgradnja novih 80 km autoceste.

Najavio je "radno ljeto i nastavak istim intenzitetom, da gradimo i spajamo gradove i ljude u našoj državi s Evropom.“

Na izgradnji autoceste u protekle tri godine bilo je angažirano 5.000 radnika, a kroz projekte je investirano 1,25 milijardi KM čime je dat i značajan doprinos razvoju bh. privrede.

Promocija je održana u sarajevskoj Vijećnica, a prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: