Digitalna kampanja
21

Autoceste FBiH neće prekinuti saradnju s banjalučkom agencijom koja je na listi sankcija

A. Ku.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na spisku sankcija Velike Britanije zbog podrivanja Ustava i destabilizacije mira u Bosni Hercegovini našla se marketniška agencija Mania iz Banje Luke koja je učestvovala u organizovanju i promociji proslave neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara.

Iako se nalazi na spisku sankcija zbog podrivanja Ustava BiH ova firma je angažovana u kampanji koju realizuje JP Autoceste FBiH.

Bitno je naglasiti da se ova agencija nije nalazila na spisku sankcija u trenutku kada je zaključen ugovor sa Autocestama FBiH, ali nam je potvrđeno da njihov angažman zbog sankcija neće biti prekinut.

Najpovoljniji ponuđači

No, krenimo redom. U decembru prošle godine je objavljena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u otvorenom postupku za realizaciju projekta pod nazivom "Kampanja za povećanje sigurnosti saobraćaja na autocesti A1 putem digitalnih medija" u vrijednosti od 144.963 KM.

Izabrana su dva napovoljnija ponuđača LILIUM d.o.o. Sarajevo i Mania d.o.o. Banja Luka.

Nakon što je Mania angažovana u medijskoj kampanji te je promovisala obilježavanje neustavnog Dana RS-a, Vlada Velike Britanije je donijela odluku da ovoj agenciji zamrzne imovinu u Velikoj Britaniji i doda je na listu sankcionisanih poslovnih subjekata zbog podrivanja i prijetnje ustavnom poretku BiH.

S obzirom na to da je riječ o agenciji koja se nalazi na listi sankcija te bi, između ostalog, mogla imati posljedice koje se odnose na zatvaranje bankovnih računa, obratili smo se Autocestama FBiH s upitom da li će biti nastavljen angažman agencije Mania u digitalnoj kampanji.

Kazali su nam da su Autoceste FBiH nakon objavljivanja informacije o sankcijama ovoj firmi u medijima 15. januara 2024. godine hitno zatražile pravno mišljenje da li je moguće i na koji način raskinuti ugovor.

Pravno mišljenje

"Pravno mišljenje je zaprimljeno 29.01.2024. godine izraženo kako sankcije koje su prema zakonima Velike Britanije nametnute firmi Mania zbog toga što je promoviranjem proslave Dana Republike Srpske (RS) 9. januara 2024. godine, bila uključena u podrivanje ili prijetnju ustavnom poretku BiH, nemaju pravnu posljedicu u smislu naloga domaćim pravnim licima da raskinu ugovore sa predmetnom firmom bez bilo kakvih finansijskih posljedica odnosno naknade štete, a iz razloga što predmetne sankcije nisu prepoznate kao obavezujuća odluka u našem zakonodavstvu iako imaju indikaciju o protivpravnom ponašanju", navode iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Podsjećaju da je ovo preduzeće, prema Planu poslovanja i Planu javnih nabavki za 2023. godinu, 9. oktobra 2023. godine pokrenulo otvoreni postupak nabavke usluge "Kampanja za povećanje sigurnosti saobraćaja na autocesti A1 putem digitalnih medija".

Rok za podnošenje prijava je bio 31. oktobar 2023. godine.

"Komisija je završila pregled i ocjenu ponuda dana 17.11.2023. godine. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača je objavljena 08.12.2023. godine na web stranici preduzeća", zaključuju.

Dakle, s obzirom na to da bi Autoceste raskidom ugovora, kako kažu iz ove kompanije, bile izložene finansijskim posljedicama odlučeno je da se ugovor realizuje, bez obzira na to što angažman kompanije koja je učestvovala u podrivaju Ustava BiH ujedno podriva integritet JP Autoceste FBiH.