Priprema aktivnosti
17

ArcelorMittal: Novi sistem grijanja u Zenici trebao bi početi raditi 2020. godine

Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan susret čelnika kompanije ArcelorMittal Zenica i njenih najvećih partnera, a kako bi bili prezentovani planovi za petogodišnji period rada željezare. Jedan od najvećih projekata je svakako novi sistem gradskog grijanja.

Pored čelnika ArcelorMittala, sastanku su prisustvovali čelnici Elektroprivrede BiH, entitetskih željeznica, BH Gasa, Messera i Luke Ploče.

Direktor ArcelorMittala Biju Nair kazao je na konferenciji za medije upriličenoj nakon radnog sastanka da njihovi najveći partneri zajedno imaju godišnji prihod od 120 miliona KM i da je budući plan izuzetno važan.

"Zajedno pripremamo naš budući plan za sljedećih pet godina koji je prezentovan danas. Veoma je bitno da svi slušamo jedni druge, jer bismo svi bili u problemima kada bi lanac na jednom mjestu pukao. Priprema plana novog grijanja u Zenici teče dobro, EP BiH nam je pomogla u tehničkom aspektu i idejama. Konačno smo u fazi registracije firme i zajendičko djelovanje kroz Toplane Zenica. Zajedno s Gradom Zenica i finskim partnerima krenut ćemo u aktivnosti, a sarađivat ćemo i s Energoinvestom koji je glavni projektant. Ukoliko sve bude dobro, novi kotlovi će raditi početkom 2020. godine", rekao je Nair.

Enis Džafić, direktor Željeznica Federacije BiH, kazao je da učesnici u radu ArcelorMittala moraju prilagoditi svoje kapacitete budućim potrebama kompanije.

"Željeznice FBiH će morati nabaviti novi broj lokomotiva i vagona kako bi se potrebe za prijevozom robe mogle sprovesti na uspješan način", rekao je Džafić.

Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH, rekao da je je ArcelorMittal jedan od najvećih i najpoželjnijih kupaca struje.

"Koncern EP BiH iz Rudnika Zenica osigurava ugalj ArcelorMittalu, od čega imamo i grijanje. S posebnom pažnjom pratimo projekt novog izvora grijanja za Zenicu gdje će se postojeća energana zamijeniti novom tehnologijom koja će promijeniti ekološku sliku grada - jednog od najvećih problema Zenice. Za približno istu cijenu imat ćemo puno kvalitetnije grijanje. EP BiH ima mogućnost da udovolji svim zahtjevima ArcelorMittala", rekao je Jašarević.

I partner iz Hrvatske je izuzetno zainteresovan za učestvovanje u petogodišnjem planu razvoja.

Tomo Krivić, komercijalni direktor Luke Ploče, podsjetio je da s ArcelorMittalom imaju dugogodišnju zajedničku prošlost koja ih veže.

"I danas je ArcelorMittal jedan od najznačajnijih partnera Luke Ploče. Nama je drago da danas svjedočimo razvojnim planovima i to nam daje optimističan pogled i na našu budućnost. Luka Ploče bez ArcelorMittala vrijedi znatno manje, a ni ArcelorMittal ne može bez Luke", podsjetio je Krivić.