Apel Grupacije prerađivača mlijeka VTKBiH: Osigurati nesmetan izvoz mlijeka u EU

F
FENA
25.12.2015. u 09:31
0
1
Apel Grupacije prerađivača mlijeka VTKBiH: Osigurati nesmetan izvoz mlijeka u EU
0
Apel Grupacije prerađivača mlijeka VTKBiH: Osigurati nesmetan izvoz mlijeka u EU Foto: Arhiv/Klix.ba
Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) uputila je dopis nadležnim institucijama u vezi najavljenog dolaska FVO Komisije (Food and Veterinary Offifice) u Bosnu i Hercegovinu na proljeće 2016. godine te traži neophodnu realizaciju aktivnosti vezanih za nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije.
Kao što je poznato, u septembru ove godine, nakon dvije godine čekanja, domaći mljekari su dobili dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Evropske unije, što je od velikog značaja za domaće mljekare. Podsjećanja radi, prethodnih godina u R. Hrvatsku se izvozilo mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti cca 40.000.000 KM na godišnjem nivou. Međutim, o realnoj statistici teško je govoriti, budući da se prava slika ne može dobiti za dva i po mjeseca, koliko traje izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.U toku devetog i desetog mjeseca 2015. godine iz BiH je u EU izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 440.000 KM, prvenstveno sira, UHT steriliziranog mlijeka i jogurta.

Posljednjom procjenom FVO komisije, mljekare su ispunile sve zahtjeve prema Evropskoj uniji, međutim, ostala je obaveza odgovornih državnih i entitetskih institucija da do njihovog sljedećeg najavljenog dolaska, odnosno do proljeća 2016. godine, usuglase i zvanično "uokvire" neophodan zakonodavno-pravni okvir. To se prvenstveno odnosi na donošenje Zakona o hrani BiH, Zakona o veterinarstvu BiH i Zakona o poljoprivredi BiH.

Ukoliko ova tri zakona ne budu usvojena na vrijeme, odnosno do nove posjete Komisije, kako ističu iz VTKBiH, zasigurno možemo očekivati zastoj u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, pa čak i njegovu obustavu.

Iz Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine ističu kako očekuju da će nadležne institucije svoje obaveze ispuniti na vrijeme, čime bi vrata Evropske unije bila otvorena i za ostale proizvode animalnog porijekla, na prvom mjestu jaja i mesa peradi.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: