Komentari (102)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
EKONOMSKI ANALITICARU A KAKO DA RJESIMO TO STO HRVATSKA 27 GOD ISKORISTAVA VODU BUSKOG JEZERA ZA PROIZVODNJU STRUJE. ILI DA MU BUSIMO JEZERO.
@Ivanbiosad pa slažem se HDZ je vlasnik to svi znamo hrvatski i ovaj naš kamenjarski ne možeš reći da je vlasnik bhtelekoma hdz nego sda jel tako analitičaru
Aluminij je bio obični bankomat za vladajuće elite. Sad se ispraznio
Kriv je hdz
Jesi li ti Andrej plaćen od nekog lobija za ovakav komentar?
Ovaj covjek apsolutno nije u pravu. Poznato je da u svijetu ima firmi i koncerna u kojima je drzava vecinski vlasnik ali razlika je u tome sto je u Aluminiju politika postavljala SAV kadar od portira do nadzornog a u normalnom poslovanju ta politika se ne mijesa kako se kod nas kaze u STRUKU nego samo postavlja u nadzorni odbor svoje predstavnike a ostali kadar samo struka.
Dragan Covic je najmanje posljednjih 15 godina sam postavljao direktore i clanove Upravnog odbora u Aluminiju. Vlada Federacije BiH nije imala nikakvu vlast u Aluiminiju od 1997. god. Tek je 2016. god. Covic dozvolio inspektorima F BiH uvid u poslovne knjige Aluminija, kada su vec bili u gubitku od 100 milioan KM. Sve to dobro zna i gosp. dr. Andrej Grubisic, koji je mozda rodjen u Hercegovini.
Covici su unistili Aluminij! Treba ih spaliti na lomaci
10 dobrih, mladih, strucnih ljudi za, najduze, 3 godine digli bi Aluminij do neba. drago mi je sto nije moguce da ode u stecaj. iskreno se nadam da ce institucije BiH i RH kao i mali dionicari shvatiti znacaj nastavka rada.
Da problem je vlasnicka struktura jer ni jedan vlasnik ne bi dozvolio da radnik u Aluminiju ima dvostruko vecu platu nego ljekar. Gdje tu logika. Radio bi on za 800 -1000 maraka i ne bi se cuo. I firma bi poslovala i stvarala dobitak i kad bi placala struju po trzisnim vrijednostima.
@stefandz u makarskoj placa 2000 maraka u Hercrgovini ce netko radit za 800 to mozda u Kalesiji Kladnju i Trokutistanu
Da problem je 44 % vlasnistva Federacije. Poenta je kako izbiti tih 44 % od Federacije. To se ne moze ako firma dobro posluje. Firmu treba prvo unistiti pa je onda kupiti za lizalo (za jednu marku) i onda ce se firma preporoditi. Nigdje nisam procitao da je blokiran racun Aluminiju. Firma ne radi ali ce nastaviti dijeliti plate. Zavrsni udarac - da bi se na kraju izvukao i ostatak vrijednosti. Na kraju ce se prodati bukvalno za jednu marku.
Sta znaci prosjecna? Jedni jedu meso a drugi jedu kupus, a matematika nam kaze da su svi radnici jeli SARMU. Jeli to prava istina? Naravno da nije, bas kao sto i u drustvu velika vecina jede samo KISELI KUPUS, a samo mali dio se prezderava MESOm,. Eto to vam daje prosjek! Mnogi kod nas vec odavno za sarmu ne mogu sebi priustiti da kupe sve sastojke, a to bi vam bila srednja klasa.
Sve što je neefikasno osuđeno je na propast. Svaka prirodna i društvena kreacija teži ravnotežnom stanju. Nažalost, naša ravnotežna tačka postavljena je veoma nisko. Pozdrav južnim balanserima 😉
nažalost ovo je više političar nego analitičar, a najviše od svega jeftini i površni špekulant na kanafi, koga ne zanima optimalno rješenje uključujući i interese radnika (građana), nego samo vlastita obećana mu nagrada za ovo pržnjenje. jer ako bi aluminijum i vaskrsnuo kao 100% privatna firma jednog lica sa bijednim radničkim primanjima i drugim uslovima rada (kao bingo npr.) onda ni takav ne bi uspio i ne bi dakle bio nikome takav potreban.
@Robomnikad 1. Izračunato je da ukoliko bi radnici aluminija primali prosječnu platu firma ne bi imala dugova. 2. A ko bi to trebao da plati nadproajecne plate ako firma ne moze da plati?
pa ne liči mi baš na dobrog analitičara.
Koga boli briga za aluminijum ...
da su mjesto 3000 imali 1400 prosječnu neto plaću onda bi mjesečno rasipništvo bilo manje za 900x1600=1.440.000 neto ili cca 2.304.000 bruto, godišnje 27.648.000, za dest godina 276.480.000 KM. Troškovi finansiranja ovih prosutih sredstava u poslovanju za 10 godina uz kamatnu stopu samo 5% su nevjerovatnih 88,6 miliona KM. Troškove usljed gubitka tržišta zbog ovako uzrokovane visoke cijene proizvoda i oportunitetne troškove izgubljene ekonomije obima bolje da ne procjenjujemo, hah