Nada u Bloku 4 i 5
95

Andelija: Elektroprivreda BiH je prodala struju jer više nismo mogli čekati ArcelorMittal

D. Be.
Admir Andelija, direktor EP BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Admir Andelija, direktor EP BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija prokomentarisao je za Klix.ba informaciju da ovo preduzeće od 1. marta možda neće isporučivati električnu energiju ArcelorMittalu u Zenici, a što bi moglo voditi katastrofalnom epilogu.
Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je od Sindikata ArcelorMittala Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju. U slučaju obustave rada ArcelorMittala, hiljade radnih mjesta bi automatski bilo ugroženo.

Direktor EP Admir Andelija kaže kako ovo preduzeće ima pregovore s ArcelorMittalom, koji je inače najveći kupac Elektroprivrede BiH.

"To je trećina električne energije koju EP isporučuje cjelokupnom tržištu. U prethodnoj godini su odbili sve naše ponude. Nažalost, mi nismo mogli čekati da se ArcelorMittal odlući hoće li biti naš kupac ili neće i mi smo tu energiju prodali na tržištu", kazao je.

Dalje naglašava kako je Elektroprivreda BiH obavijestila ArcelorMittal da se može nastaviti isporuka električne energije ukoliko Parlament Federacije BiH odobri nastavak rada Bloka 4 u Tuzli i Bloka 5 u Kaknju.

"U dogovoru s ArcelorMittalom, mi smo uputili Vladi FBiH zahtjev, pozivajući se na zaključak Parlamenta da se kvartalno analizira odluka o ograničenju cijena. Sada čekamo da Vlada pošalje prijedlog u Parlament i da Parlament donese odluku o nastavku rada blokova 4 i 5. Tada bi se stvorili uslovi da nesmetano snabdijevamo ArcelorMittal i to očekujem da završimo do 1. marta", kazao je.

Direktor Elektroprivrede kaže kako se nakon izrade bilansa ovog preduzeća došlo do podatka da bi u 2022. godini mogli poslovati u minusu 27 miliona KM.

"To je alarm kojim je Parlament FBiH obavezao i Elektroprivredu i Vladu da analizira izmjenu zakona u kojem je ograničeno povećanje cijena električne energije. Uz ovakvu izmjenu i ovakav bilans EP bi bila 27 miliona KM u minusu. Očekujemo da Vlada FBiH usvoji informaciju i u skladu sa zaključkom Parlamenta pošalje prijedlog da se odustane od Ugovora o ograničenju emisije stakleničkih plinova i da se u 2022. odobri nastavak rada blokova u Tuzli i Kaknju", rekao je Andelija i dodao kako ArcelorMittal može raditi i bez snabdijevanja električnom energijom Elektroprivrede BiH, ukoliko kupi struju od nekog drugog dobavljača.