"BiH želi investicije"
0

Ambasador Kine u BiH: U toku konsultacije i vjerujem u rješenje problema u vezi s Blokom 7

FENA
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping izjavio je danas u Banjoj Luci da su u toku određene konsultacije u vezi s kineskim ulaganjima u izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli te da vjeruje da će biti riješeni svi problemi koju prate tu investiciju. Uvjeren je da se u BiH žele kineska ulaganja.

"Vidimo sam da vlasti na različitim nivoima u BiH pokazuju zainteresovanost za kineske investicije", rekao je Ji i izrazio zahvalnost na iskazanoj podršci kineskim kompanijama.

Uoči predavanja o temi "Kineski razvoj i inicijativa: pojas i put", na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci, ambasador Ji Ping je naglasio da želi da upozna studente o tom velikom projektu, te ukupno približi svoju zemlju.

Zadovljan je i saradnjom s vlastima bh.entiteta RS.

"Između Kine i RS postoji određena ekonomska saradnja, neki projekti su već završeni, a drugi su u toku", rekao je Ji i izrazio nadu da će se jačati kulturna saradnja s RS.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci Predrag Ćeranić je rekao da Kina zagovara mir, koegzistenciju i razvoj.

"Inicijativa 17 + jedan zahvata zemlje Baltika, pribaltičke zemlje, Višegradsku grupu te sve zemlje na Balkanu, u koje je Kina uložila značajna sredstva, a samo u Srbiji su deset puta veća nego ranije, u Crnoj Gori su na istom nivou, dok su u BiH u porastu, ali ne značajno", rekao je Ćeranić novinarima.

Očekuje da se odnosi RS i Kine razvijaju, čemu treba da doprinose i odluka Vlade RS-a da se kineski jezik izučava u osnovnim školama u tm bh.entitetu, kao i rad Konfucijevog instituta u Banjoj Luci.

Smatra da određeni nesporazumi na relaciji Evropa i Kina, kada su u pitanju ekonomske investicije u male evropske zemlje, dolaze iz straha nekih evropskih razvijenih zemalja, dok istovremeno oni žele saradnju s Kinom.

"U pitanju je ekonomski interes", dodao je Ćeranić i istakao da Kina želi jaku infrastrukturu, kojom bi njihova kvalitetna i povoljna roba brže stizala iz kineskih luka do Evrope.

Prorektor Univerziteta u Banjoj Luci Goran Latinović je podsjetio da su u proteklih godinu dana potpisali sporazume s četiri visokoškolske ustanove u Kini.

"Akademska saradnja između Kine i RS je u usponu i u narednom periodu očekujemo da određen broj kineskih studenata i akademskog osoblja posjeti banjalučki Univerzitet i učestvuje u akademskoj razmjeni i obrnuto", rekao je Latinović.