{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Jaffery: Pakistanski investitori će uskoro posjetiti BiH

F
13.4.2014. u 09:13
26
24
Ambasador Jaffery: Pakistanski investitori će uskoro posjetiti BiH
26
Ambasador Jaffery: Pakistanski investitori će uskoro posjetiti BiH
Mandat ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Syed Khalid Amir Jaffery bit će okončan ovog ljeta, kojim povodom u intervjuu za Agenciju FENA ističe da je u trogodišnjem mandatu najviše uradio u oblasti trgovine, te je najavio skori dolazak pakistanskih investitora u BiH.
"Tokom mandata radio sam na povećanju kapaciteta trgovine između dvije države. U tom smislu napredujemo dobro, a i napredovat ćemo", kazao je Jaffery.

U razgovoru nije krio zadovoljstvo zbog dostignutog stepena razvoja bilateralnih odnosa BiH i Pakistana i saradnje dviju prijateljskih zemalja.

"Pakistan je bio među prvim zemljama koje su priznali BiH, nakon čega je urađeno mnogo stvari u oblastima ekonomije, trgovine i obrazovanja u BiH", podsjeća ambasador Jaffery.

Kaže da je izuzetno zadovoljan saradnjom s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, kojem je nedavno uputio molbu da se skrate rokovi za izdavanje viza pakistanskim građanima, a naročito investitorima i poslovnim ljudima iz Pakistana, jer procedure traju više mjeseci.

"O tome sam razgovarao u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH. Obećali su da će smanjiti te rokove što je više moguće. Situacija je mnogo bolja", istakao je Jaffery.

Odgovarajući na pitanje u kojim oblastima će u narednom periodu ulagati pakistanski privrednici u BiH naglašava da su Pakistanci zainteresovani za tekstilnu proizvodnju, poljoprivredu, te izvoz prehrambenih artikala iz Pakistana s naglaskom na riži.

"Vjerovatno će ovog mjeseca u Sarajevu doći delegacija biznismena iz Pakistana. Smatramo da postoji veliki potencijal u smislu zajedničkog ulaganja u tekstilnu i prehrambenu industriju", kaže Jaffery.

Iako kaže da „ne može davati izjave za naredne aktivnosti Ambasade Islamske Republike Pakistan u BiH kao članice Organizacije islamske saradnje (OIC)“ rekao je da su zemlje članice OIC-a (Saudijska Arabija, Pakistan, Indonezija, Turska, Kuvajt, Iran, Egipat, Libija, Malezija, Katar, Azerbejdžan) zainteresovane za napredak u BiH i čine sve da do toga dođe.

"Mislim da je došlo do velikog povećanja interesa zemalja članica OIC za ulaganje u BiH", tvrdi pakistanski ambasador u BiH.

Upitan da li je zadovoljan saradnjom privrednika iz Jablanice i privrednika iz provincije Pendžab podsjetio je da je prijedlog te saradnje stigao od načelnika Općine Jablanice Salema Dedića u smislu zajedničkog ulaganja u tekstilnu proizvodnju.

"U Jablanici su ponuđeni određeni objekti za tekstilnu proizvodnju u smislu zajedničkog ulaganja s investitorima iz Pakistana. Privrednici iz Jablanice i provincije Pendžab su stalno u kontaktu, a u maju ili junu očekujemo dolazak nove delegacije iz Pakistana da bi se nastavili pregovori i da bi se utvrdile naredne aktivnosti", kazao je Jaffery.

U nastavku intervjua za Agenciju Fena otkriva da je interes privrednika u tekstilnoj industriji „uvoz prediva iz Pakistana u BiH, koje bi se dalje obrađivalo i kao tekstilni proizvodi prodavali u Evropi“.

"Što se tiče tekstila, Pakistan je najveći izvoznik u Evropi. Zato bi uvoz prediva bio od obostrane koristi za BiH i za Pakistan - da imamo ovaj oblik zajedničkog ulaganja", rekao je Jaffery.

Pakistanski ambasador u BiH je u februaru potpisao s rektorom Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Özer Çinar Memorandum o razumijevanju između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Quaid-e-Azam univerziteta iz Pakistana.

"To smo postigli u oblasti obrazovanja. Također, nedavno smo imali posjetu Međunarodnog univerziteta za nauku i tehniku u Pakistanu, a prošli mjesec rektor Univerziteta u Sarajevu posjetio je Pakistan i razgovaralo se o zajedničkim doktorskim programima i ulaganjima", navodi.

U Sarajevu, naglašava, ima pakistanskih studenata koji studiraju na Burch Univerzitetu i Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

"Delegacija s Univerziteta Burch naredni mjesec će posjetiti Pakistan", kaže Jaffery, dodajući da iz Pakistana svake godine oko milion studenata ide u inostranstvo da studira, obično u Veliku Britaniju i SAD.

U tom smislu, ističe da se pokušava doći do toga da studenti iz Pakistana u većem broju studiraju na visokoškolskim ustanovama u BiH, smatrajući da je „saradnja između mladih veoma važna“ .

"Mlađe generacije trebaju poznavati jedne druge, a ne samo starije generacije", mišljenja je pakistanski ambasador u BiH.

Govoreći o zapošljavanju mladih u Pakistan poručuje da su „Bosanci i Hercegovci najdobrodošliji od svih naroda u Pakistan“.

Komentirajući novi pristup Evropske unije prema BiH u intervjuu za Agenciju FENA pakistanski ambasador u BiH Syed Khalid Amir Jaffery naglasio je da je oduvijek Pakistan podržavao teritorijalni integritet BiH i nastojanja BiH da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

"S obzirom na to da su se nedavno desile važne posjete BiH nadamo se da će doći do poboljšanja u svim nastojanjima na putu pristupanja BiH EU. Također, mislim da će proces pristupanja NATO-u ići što je brže moguće", kazao je Jaffery.

U posljednjim mjesecima svog mandata poručuje da će „raditi i nastojati da učini što je više moguće u svim oblastima o kojima je govorio u intervjuu za Agenciju FENA“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: