Aluminiju ugašena struja, konačni kolaps hercegovačkog giganta

Aluminiju ugašena struja, konačni kolaps hercegovačkog giganta
1.315
R. D.
10.7.2019. u 00:06
469
komentara
1,3k

dijeljenja
Aluminiju ugašena struja, konačni kolaps hercegovačkog giganta Foto: R. D./Klix.ba
Ponoć je donijela kraj koji je dugo najavljivan, ali za koji su mnogi vjerovali da se nikad neće desiti. Aluminij d.d. Mostar isključen je s elektroenergetske mreže i fatalna obustava proizvodnje u Elektrolizi je počela.
Šteta prilikom ovakvog gašenja i eventualno ponovno pokretanje proizvodnje procjenjuje se na stotine miliona eura. Gubici koje će pretrpjeti više od 900 radnika nekad velike kompanije te stotine kooperanata teško se mogu procijeniti.

Aluminiju je struja ugašena koji minut prije ponoći, a to je za Klix.ba potvrdio Pero Bebek, predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata uposlenih.

Problemi Aluminija traju najmanje deset godina, a obilježeni su nepovoljnim "cjenovnim makazama", neulaganjem u nove tehnologije i nove proizvodne cikluse te političkim mahinacijama. Kompanija je dužna više od 400 miliona KM.

Posljednju godinu radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je skoro uvijek odgovornost prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika Vladu FBiH koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine, a koji je obuhvatao i kupovinu struje po povoljnijim cijenama.

U posljednjim sedmicama pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švicarske i Emirata, ali za sve to sada je prekasno. Radnici su danas u dva navrata po četiri sata blokirali magistralni put M-17, ali i pored toga nisu dobili ni riječ od političara od kojih su tražili spas.
Prijavi grešku


Komentari (469)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...